Rohkeasti mallia Britanniasta, kannustava perusturva

Soten lähestyessä on noussut esille yhtä suuri asia: suomalaisen sosiaaliturvan uudistaminen. Kristillisdemokraatit ovat puhuneet tästä asiasta jo viimeiset kolme vuotta. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä (KD) on kirjoittanut aiheesta kirjan ”Kannustava perusturva, Isosta-Britanniasta mallia Suomen sosiaaliturvauudistukseen” (2017) ja jo 28.10.2015 Uuden Suomen kirjoituksessaan hän mainitsee sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistamisen Iso-Britannian Universal Credit -mallin pohjalta.

Mielestäni on hyvä, että muissakin puolueissa puhutaan sosiaaliturvan uudistamisesta ja yksinkertaistamisesta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on viime aikoina ottanut asiaa esille. Hyviä asioita pitää ajaa yhdessä.

Prinssi Williamin vieraillessa Suomessa joulukuussa 2017 Daily Telegraph uutisoi Suomen maailman parhaaksi peräti 18 kohdan luettelolla mainiten muun muassa, että Suomessa asuu maailman onnellisin kansa. Jos olemmekin maailman kärkipäässä monessa asiassa, olemmeko sittenkään kaikkein onnekkain kansa?

Työttömyysaste tammikuussa 2018 oli 8,8 prosenttia. Eläkkeellä on 20–34-vuotiaista suomalaisista jo yli 23 000, joka viideskymmenes. Mielenterveyden ongelmat ovat taustalla neljällä viidestä työkyvyttömyyseläkettä saavasta 20–34-vuotiaasta. Ja tuo eläköityminen jatkuu. Käykö niin, että työnteko on muodostunut tai muodostumassa kannattamattomaksi sosiaalibyrokraattisessa ”toimeentulotukijärjestelmäviidakossamme”?

On asumisen tukea, yleistä asumistukea ja toimeentulotuen asumisosaa. On elämisen tukia kuten ansio- ja peruspäivärahaa, työmarkkinatukea, elatustukea, lapsilisää, toimeentulotuen perusosaa, täydentävää toimeentulotukea ja ehkäisevää toimeentulotukea.Maanselän mukaan sosiaaliturvan tulee tukea perheiden yhtenäisyyttä ja perustamista ja työn tekeminen tulee saada kannattavammaksi kuin eläminen pelkän toimeentulotuen varassa.

Meidän tulee yhdistellä elämisen ja asumisen tukimuotoja sekä perustaa tulorekisteri. Maanselkä esittää kirjassaan, että perustetaan kansalaistili, jolle kaikki palkat sekä harkinnanvarainen ja elämäntilanteeseen sidottu tuki maksetaan. Verotus muuttuu dynaamisesti joka kuukausi tuen ja palkkojen suhteessa. Tukea haetaan sähköisesti tai sosiaalitoimistosta yhdellä kaavakkeella.

Pienillä tuloilla verotus on alhainen eikä tuki romahda kerralla, kun kaikki päivähoitomaksun tyyliset hyppäykset poistetaan.

Ison-Britannian esimerkki antaa mahdollisuuden koeajaa Suomen olosuhteisiin samanlaista mallia. Tulorekisteri mahdollistaa kuukausittaisen tuloseurannan.Isossa-Britanniassa yhdistettiin yleistukeen Suomen ansiosidonnaista päivärahaa ja peruspäivärahaa sekä työmarkkina-, asumis- ja toimeentulotukea vastaavat etuudet.

Kuukausittaista tuloseurantaa käyttämällä päästään eroon takaisinperinnästä ja tulojen vyörytyksestä tuleville kuukausille. Matalapalkkaisen osa-aikatyön vastaanottamisesta tulee silloin kannattavaa.

Tukijärjestelmä ei saa aiheuttaa sitä, että ihminen ongelmatilanteessa tyytyy elämään köyhyydessä. Eikä tuen tarkoitus ole aiheuttaa syrjäytymistä. Nyt järjestelmä saattaa niin tehdä.Jos Britannia on sosiaalisen kehityksen ykkösmaa, voisimmeko jo vuonna 2019 ohittaa Britannian brittien mallilla?

Olen iloinen, että kokoomuksen puoluejohtajakin puhuu nopeasta toiminnasta. Ehkäpä Daily Telegraph saattaisi kirjoittaa vuonna 2019, että ”Suomessakin otettiin käyttöön Universal Credit-järjestelmä prinssi Williamin vierailun jälkeen”. Uskon, että puoluesihteerimme Asmo Maanselkä vain myhäilisi. Tärkeintä ei ole se, kuka saa kunnian, vaan se, että hyvää saadaan aikaiseksi.  Perusturvan tulee olla kannustavaa. 

(Kuva Koillis-Helsingin Lähitieto lehdessä/ lähitieto.fi 12.2.2018)
Juttu julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomissa 30.3.2018

Kategoriat Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close