Vapun sanoista tekoihin, pieneläkkeiden korjaus

SDP pj Antti Rinne lupasi, että SDP:n nousu hallitukseen tarkoittaisi alle 1400 eu/kk suuruista eläkettä saaville 100 euron nettokorotusta kuukausieläkkeeseen.

Kansanedustaja Sari Tanus (KD) kiivastui Ylen uutisointiin, jossa mainittiin KD:n vastustavan eläkkeiden korotuksia. KD:n puolusihteeri Asmo Maanselkä peräänkuulutti Rinteeltä laskelmia. Tarkkavaisimmat huomasivat Maanselän laskeneen kokonaiskustannuksia kaikille Rinteen lupauksille. Tanus ilmoitti esittäneensä eduskunnassakin lausumaa, että hallitus aloittaisi valmistelut pieneläkkeiden tuntuvasti korottamiseksi. Samalla korjattaisiin verotusta pienemmäksi. Hän ilmoitti, että viime vuonna käydyissä eläkekeskustelussa lähes kaikki puolueet kannattivat korotuksia pienimpiin eläkkeisiin.

Olen iloinen Rinteen rohkeasta eläkkeiden korjaamislupauksesta.

Olin Kuopiossa alkutalvesta mukana tilaisuudessa, jossa pohjois-savolainen kauppaneuvos Paavo Jauhiainen esitteli tilastokeskuksen ja eläketurvakeskuksen (ETK) tilastoista tekemiään laskelmia työeläkkeiden jälkeenjääneisyydestä. Referoin saamaani tietoa muutamilta osin tässä ja yhdistän sen uutisoituihin asioihin pieneläkkeiden korjaamiseksi.

Jauhiainen käytti pääasiassa vuoden 2016 tilastoja, koska sieltä löytyi jo kaikki valmiina tilastoidut tiedot.

Työeläkkeen saajia oli vuoden 2016 lopussa n. 1,5 milj.
Noin 60 %:lle maksetaan alle 1500 eu /kk eläkettä.
Yli 80-vuotiaita eläkeläisiä oli 19,3 %.
Heidän keskieläkkeensä oli 1320 eu/kk.
Pienelläkin korotuksella voisimme korjata suurimmat epäkohdat.

Sadan (100)  euron nousu kuukaudessa tarkoittaisi vuodessa n. 1 mrd eu nousua eläkemenoissa. Eikä menojen kattamiseksi tarvitse tehdä leikkauksia eikä veronkorotuksia, pikemminkin olisi mahdollista alentaa pienten eläkkeiden verotusta.

Työeläkevarat v 2016 lopussa olivat 190,2 mrd eu
ja vuoden 2017 lopussa n. 200 mrd eu (ETK).

Kun uutisoidaan, että palkansaajilta kerättävät eläkevarat eivät enää riitä kattamaan eläkemaksuja, uutisoinnista puuttuu tieto rahastojen sijoitustuotosta. ETK:n esittämien arvioiden perusteella työeläkerahastoissa tulee olemaan v 2025 varoja 251 mrd eu. Vuonna 2016 työeläkkeiden maksamiseen meni 1,2 mrd enemmän varoja kuin saatiin kerättyä maksuja. Sijoitukset tuottivat kuitenkin voittoa 10,6 mrd eu.Vuoden 2017 sijoitustuotot olivat 13,6 mrd eu. Työeläkerahastojen tuotto on ollut keskimäärin 4,4 %.

Pienten eläkkeiden kuoppakorotus on vain päättämisestä kiinni. Varat ovat otettavissa työeläkevarojen sijoitusten tuotosta. Kaikissa puolueissa on pieneläkeläisiä, hallituspuolueista oppositiopuolueisiin. Miksi päättämiseen ei löydy tahtotilaa? Kuinka Sote- ja maakuntauudistus tulee menemään läpi, jos ei onnistu  pieneläkkeiden korjaaminen? Sote- ja maakuntauudistuksesta kun kukaan ei voi edes esittää varovaisiakaan laskelmia.

Mikä tahansa puolue voi ottaa esittämiäni ajatuksia käyttöönsä.
Hyvät asia on hyvä omistaa yhdessä.
Yhteisillä tavoitteilla kun on taipumus toteutua.

Julkaistu Savon Sanomien Lukijan sanomissa 12.5.2018

(Kuva free images/pixabay)

 

Kategoriat Yleinen
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close