Perustuslakimme ei salli shariaa

Sharia-lakiko tasapuolisuuden nimissä Suomeenkin?

Taloutta ja rauhaa tutkiva Institute for Economics and Peace -järjestön mukaan Islanti oli maailman rauhallisin maa vuonna 2017. Suomi oli 17. sijalla.

Rauhattomimmat maat ovat järjestön käyttämän rauhanindeksin (GPI) mukaan Syyria, Afganistan ja Irak.

Turvapaikanhakijoita tulee eniten juuri näistä maista.

Ulkomaalaislain 87 pykälän mukaan kotimaastaan paenneelle annetaan Suomessa turvapaikka ”jos hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, ja jos hän pelkonsa vuoksi on haluton turvautumaan kotimaansa suojeluun”.

Oikeus turvapaikkaan ei ole automaattinen perusoikeus, sillä itse kukin valtio päättää kansainvälisen oikeuden sääntelyjen puitteissa tutkintatoimillaan siitä, kenet luokittaa pakolaiseksi.

Jos jonkin valtion kansalainen joutuu vainotuksi omassa maassaan, eikä oman valtion oikeusjärjestelmä suojele häntä, kyse ei ole demokraattisesta valtiosta.

Demokraattisella valtiolla on parlamentaarinen hallitusmuoto, jossa määritellään valtaa käyttävät instituutiot ja viranomaiset. Suomen perustuslain 2–3 pykälien mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, joka valitsee eduskunnan. Kansanedustajat säätävät lait ja tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet.

Mitä sitten tarkoittaa sharia-laki? Sharia on islamin mukaan Allahin ihmisille antama muuttumaton laki. Koraanissa sharia koskee lähinnä uskonnollisia velvollisuuksia sekä siinä määritellään perinnönjakoa, avioliittoa ja avioeroa koskevat säännökset.

Sharia nojautuu pääsääntöisesti sunnaan. Sunna on perimätietoa profeetta Muhammedin elämäntavasta ja siitä, mitä Muhammed sanoi. Sharia ei erottele hengellisyyttä maallisesta.

Shariassa islamin oppineet pyrkivät tekemään tulkintoja niin, että oikeudelliset päätökset olisivat mahdollisimman paljon keskenään linjassa toistensa sekä sunnan kanssa. Shariaa soveltavat imaamit.

Islam on lakikeskeinen uskonto, jonka pääsuunnat ovat sunnalaisuus ja shiialaisuus. Riidoissa eivät ihmiset itse sovikaan asioita, vaan imaami sanelee ratkaisun.

Mm. Afganistanissa sharia on voimakkaasti koko lainkäytön perustana. Libyan sisällissodan voittanut osapuoli julisti vuonna 2011 maan hallinnon perustuvan sharia-lakiin. Britanniassa sharia-lakia ajanut järjestö kiellettiin terroristisena 2010.

Migri uutisoi 15.6.2018, että vuosina 2015-2018 Suomesta haki turvapaikkaa 44 300 ihmistä. Pakolaisten suusta olen minäkin kuullut, että suomalaista demokratiaa tarvittaisiin heidänkin kotimaassaan.

En ymmärrä tätä rummutusta suomalaisten esipuhujien toimesta sharia-lain käyttöönottamiseksi ”tasa-arvon nimissä”.
Suomi on rakennettu sukupolvien aikana itsenäiseksi ja demokraattiseksi valtioksi. Osittainenkin sharia-lain käyttäminen on perustuslain vastaista.

Sharia-lain puolestapuhujat haluavat rakentaa tasapuolisuuden verukkeella rinnakkaisyhteiskuntaa vastoin länsimaista demokratiaa.

Turvapaikan hakijoita on tullut Suomeen viime vuosina yhteensä 131 eri maasta. Eniten heitä on tullut sharia-lakia noudattavista maista. Siis jotain siellä on pielessä.

Ketkä tässä maailmassa kohta pakenevat ja minne? Eiköhän parlamentaarista demokratiaa tulisi rakentaa noissa pakolaisten lähtömaissa?

Ensimmäinen askel olisi uskonnonvapaus.

Julkaistu Savon Sanomien Lukijan sanomissa 3.7.2018
Kuva: Pixabay free photo

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close