Ilmasto-asiantuntijoita on kuunneltava

Kansain- ja maailman hallitustenvälinen YK:n alainen ilmastomuutospaneeli IPPC vaatii raportissaan nopeita ja laaja-alaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Maailman maiden tämänhetkiset lupaukset päästövähennyksistä tarkoittavat kolmen asteen lämpenemistä.

IPPC:n ilmastoraportissa viitataan 6 000 eri tutkimukseen ja johtopäätöksenä ilmaston lämpeneminen edellytetään pysäytettävän 1,5 asteeseen pikaisesti jo ihan lähivuosina.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski kuvasi ilmaston lämpenevän, koska ilmassa on liikaa hiilidioksidia (TV1 A-studio 8.10.).

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) edellytti, että Suomen tulee toimia ilmastonlämpenemisen pysäyttämisen mallimaana.

Metsien käyttämistä tulee tarkastella kestävällä tasolla. Orpo esitti hiilidioksidin sitomiseen keinona muun muassa puitten istuttamisen. Hän piti onnistuneena hallituksen päätöstä luopua kivihiilen käyttämisestä Suomessa energiantuotannossa, mutta ongelmana olevan turpeen käyttämisen.

Yhteenvetomaisesti hän totesi, että poliitikot eivät ole tehneet tarpeeksi, koska ilmasto lämpenee.

Ilahduin ministeri Orpon kommentista, että hän edellyttää poliitikkojen kuuntelevan ilmastoasiassa asiantuntijoita. Suomen tunnustetut asiantuntijat ovat Suomen omassa ilmastopaneelissa sekä Luonnonvarakeskuksessa.

Nyt hallitus on kaavaillut metsän hakkuiden nostamista vuositasolla 80 miljoonaan kuutioon perusteena metsien nopea uusiutuminen.

LUKE:lla on toisenlainen arvio sallittavien hakkuiden määristä, sekä runkopuiden nettokasvusta. Jos metsiä hakataan liikaa, metsäalueet muuttuvat hiililähteeksi vuosikymmeniksi.

Uskallan sanoa, että ilmaston lämpenemistä ei pysäytetä pikaisesti taimia istuttamalla, vaikka istutusta tarvitaan, vaan hakkuita rajoittamalla. Kaikki tämä tarkoittaa isoja päätöksiä hallitustasolla jo tänä vuonna.

Suomen ilmastopäätöksiä valvomaan ja teollisuuden ja energiantuotannon tavoitteita yhteensovittamaan tulee asettaa pikaisesti jo tänä vuonna ilmastoasioissa auktoriteetin omaava toimielin. Ehkä siitä on jo osa olemassa ilmastopaneelin muodossa.

Luulenpa, että Suomeen metsäyhtiöiden ja sijoittajien suunnittelemien viiden – kuuden uuden sellutehtaan pystyttäminen vuoteen 2022 mennessä ei ole mahdollista kaavailluissa laajuuksissa, sillä nyt ei ole vara vähentää metsien hiilinieluja. Ei työpaikkojen eikä verotulojen toivossa.

On ymmärrettävä, että huonoja päätöksiä globaalisesti tehtäessä ilmastopakolaiset täyttävät todella pian Euroopan maat. Heistä eivät sijoittajat kanna mitään vastuuta.

Kahden seuraavan vuoden aikana tehdään globaalisti merkittävät strategiset päätökset ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen.

Jos ei tehdä, Suomen sisäministeriön suunnitelmat kyvystä ottaa vastaan yksi miljoona pakolaista tulevat testattavaksi nopeammin, kuin suunnittelijat uskalsivat työpöytänsä äärellä vuonna 2018 ajatella.

Julkaistu Savon Sanomien Lukijan sanomissa 16.10.2018
(Kuva Pixabay free photos)

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close