Maatamme kannattaa puolustaa

Maatamme kannattaa puolustaa kaikissa tilanteissa.

Savon Sanomat uutisoi, että ”Joka kolmas supistaisi puolustushankintoja (SS 15.12.). Taustalla oli Tietoykkönen Oy:n tekemä verkkokysely 1 000 henkilöltä (USU-gallup). Pidän tehdyn otoksen analysointia kyseenalaisena. Suurennuslasilla etsin kristillisdemokraattien kantaa uutisesta. Enpä löytänyt sinistenkään, vaikka puolustusministeri hankkeiden käynnistäjänä kuuluu siniseen tulevaisuuteen.

Sen sijaan vastaajista oli kyselijä osannut erottaa puoluekannoista kokoomuksen, perussuomalaiset, keskustan, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreät ja “en osaa sanojat”. Sitten loput olivat luokassa ”muut”.

Ettei kukaan Savon Sanomien lukija nyt “analysoisi”, ettei kristillisdemokraatit tue puolustushankintoja, esitän kannanottoni.

Ilmavoimien HX-hankkeen 64 monitoimihävittäjillä korvataan käytössä olevat Hornetit vuoteen 2030 mennessä. Merivoimien Laivue 2020 -hankkeessa korvataan seitsemän nykyistä taistelulaivaa neljällä monitoimikorvetilla vuoteen 2028 mennessä.

On tärkeää, että ilmatilassamme ja maamme aluevesillä sekä merialueella maamme läheisyydessä operoivat tulevaisuudessakin omat suorituskykyiset hävittäjä- ja sotalaivat.

Ilma- ja meripuolustuksen tehtävä on osoittaa, ettei maahamme kannata hyökätä. Rauhan aikana tunnustetulla suorituskyvyllämme ennaltaehkäisemme maahamme tunkeutumista. Poikkeus­oloissa hankimme poliittisille päättäjille aikaa rauhanomaisen ratkaisun tekemiseen.

Kumpikin hanke on käynnistetty vuonna 2015. Siitä lähtien ovat erilaiset asiantuntijatahot esittäneet spekulointia, millainen konetyyppi Suomen olosuhteisiin Hornetin tilalle tarvitaan.

Joku vertailee Jas Gripenin edullisuutta kalleimmaksi arvioituun “häivehävittäjä” F-35:een, tai Rafaelin nykyisen ilmataisteluvarustuksen riittävyyttä Eurofighterin tai Super-Hornetin vastaavaan. On myös spekuloitu laivojen tarpeellisuudesta.

HX-hankkeessa ovat mukana Ilmavoimien parhaat henkilöt vertailemassa ja valitsemassa. He osaavat verrata kaluston suorituskykyä ja määrää ilmasodankäynnin doktriineihin ja laatia esityksen päätettäväksi.

Heidän esityksessään tulee olemaan mukana HX-järjestelmän arvioitu kyky voittaa taisteluja käyttöikänsä aikana. Siinä esitetään myös arvio käytettävyydestä rauhan aikana.

He ottavat huomioon teollisuuden edustajien kanssa hankkeen elinkaarikustannuksen ja oman teollisuuden osallistumismahdollisuuden. Kantaa on otettava myös huoltovarmuuteen sekä valinnan vaikutuksiin turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Hävittäjien ja laivojen hankinta ei ole vain ostamista. Se on myös oman lentokone- ja laivateollisuuden ylläpitämistä ja ihmisten työllistämistä.

Viimeksi 64 Hornetista 57 koottiin Patria Finavitecin lentokonetehtaalla Kuoreveden Hallissa. Kaikkien laivojen rakentamisesta vuosina 2021 – 2015 on aiesopimus Rauma Marine Constructions Oy:n kanssa.

Maatamme kannattaa puolustaa. Kristillisdemokraatit on tukemassa puolustushankintoja, jotka tapahtuvat usean hallituskauden aikana. Se on kantamme puolustushankintojen tuottamalle itsenäisyydelle.

Juttu julkaistu Savon Sanomien Lukijan sanomissa 18.12.2018
Kuva: Pixabay Free photo 18.12


Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close