Urakalla lapsentekoon

Iltalehti uutisoi 28.12.2018 (Lauri Nurmi/Näkökulma), että lapsilisän arvo on romahtanut 2000-luvulla. Tällä hetkellä lapsilisän arvo on vain 82 % vuoden 2000 lapsilisästä.

Lapsilisä ei enää tue lasten hankkimista. Muitakin syitä on, kuten epävarmuus tulevaisuudesta. Suomalaiset ikääntyvät. Sotien jälkeinen lapsilisäjärjestelmämme toi lasten syntyvyyteen”boostin”. Lapsilisät tukivat hankkimaan lapsia, ja niin syntyivät suuret ikäluokat. Mistä tulevat nyt tulevaisuuden veronmaksajat? Isot ikäluokat ovat jo eläkeläisenä.

Minusta lapsipolitiikasta ei pidetä ääntä esillä eduskunnassa.Tarvitsemme lasten syntyvyyteen ”nostetta”. Minusta lapsilisät kuuluvat jatkossakin kaikille katsomatta tulotasoon. Ansiotason verotuspolitiikka on keino korjata tuloeroja.

Tilastokeskus julkaisee vuosittain tietoja syntyvyydestä erotellen vanhempien suomalaisuus- tai ulkomaalaisuustaustan. Ulkomaalaistaustainen tarkoittaa, että lapsen molemmat vanhemmat ovat maahanmuuttajia. Suomalaistaustaisten lasten syntyvyyden määrä on nyt kaikkien aikojen matalin. Vielä vuonna 2010 lapsia syntyi yht. 60 980. Nyt vuonna 2017 suomalaistaustaisille syntyi lapsia 50 321, kun taas ulkomaalaistaustaisille äideille, jotka olivat ensimmäisen polven ulkomaalaisia, lapsia syntyi 6600.

Suomalaistaustaisten lasten syntyvyys on laskenut viimeisten seitsemän vuoden aikana. Perhettä kohden laskettiin syntyvän 1,5 lasta. Ulkomaalaistaustaisille perheille lapsia syntyy enemmän- sadasta lapsesta 13 syntyy ulkomaalaistaustaisille äideille.

”Mutkat suoraksi”-päättelykyvyllä suomalaistaustainen ”viimeinen” lapsi syntyy 2060-luvun loppupuolella, jos edellä kerrottu ”syntyvyyden vähenemistrendi” jatkuu. Puhumme paljon, että mitä ja minkälaisen maailman jätämme lapsillemme. Kohta ei ole ketään kenelle jotakin jättää. Jokainen Suomessa syntyvä lapsi on Suomelle tärkeä.

KD:n esittämä ”taaperobonus” lapsilisän rinnalla kannustaisi hankkimaan lapsia sekä yksinkertaistaisi nykyistä lapsenhoitojärjestelmää. Taaperobonuksessa ansiosidonnaisten vanhempainpäivärahojen jälkeen maksettaisiin perheelle veroton lapsikohtainen hoitoraha 350 eu/kk. Taaperobonusta ei maksettaisi työttömyyskorvauksen tai ansiosidonnaisten vanhempainetuuksien kanssa. Esikouluikäisestä bonus olisi 50 %.Tämä korvaisi muut nykyiset lasten hoidon tuet. Perhe voisi käyttää päätösvaltaa itse hoidon ostamiseen tai kotihoitoon. Lisäksi ehdotamme 1. lapsilisään ylimääräistä kertaluonteista 1000 euron lisää. Tukemaan perhettä uudessa tilanteessa.

Annetaanko perheille mahdollisuus ryhtyä korjaamaan ”pienten ikäluokkien ongelmaa”? Ettei nyt ”ikääntyvien ikäluokkien” hoitaminen jäisi vain maahanmuuttajien varaan. Heitäkin tarvitaan tämän yhtälön ratkaisemisessa.

Vielä kun lastenhoitamisesta kotona sorvattaisiin työeläkettä kerryttävä malli, niin se nostaisi tämän työn arvoonsa. Silloin kotiäidit tai -isät eläkkeellä aikanaan eivät joutuisi tulemaan toimeen köyhyysrajan alapuolella, eikä taitettua indeksiä enää edes muisteta.

Linkki kirjoitukseen: Iltalehti 28.12.2018/Lauri Nurmi

Julkaistu Iltalehti/16.1.2019

Kuva Pixabay free photo

Kategoriat YleinenAvainsanat , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close