Vaalikoneiden salattu elämä

Eduskuntavaaliehdokkaana selailin vaalikoneita. Olinhan itsekin täyttänyt mielipiteilläni aika monta konetta.

Törmäsin todella yllättävään vastaukseen. Helsingin Sanomien vaalikoneessa on väittämä numerolla 24: ”Perinteiset arvot – kuten koti, uskonto ja isänmaa – muodostavat hyvän arvopohjan poliitikalle.”
Eräs kaupunginvaltuuttu Etelä-Suomesta vastasi olevansa ”täysin erimieltä ” ja perusteli: ”Minusta ne eivät muodosta pohjaa edes pizzantäytteille.”

Minulle perinteiset arvot antavat kaiken pohjan elämälle.
Kun on hyvin tehty perusta, sen päälle voi rakentaa.

Minä lisään suomalaisiin perinteisiin arvoihin – oikein kulttuuriperintöömme kuulumaan vielä työn tekemisen, heikomman auttamisen, sananvapauden ja rehellisyyden.
Tämä kaupunginvaltuutettu arvosti kyllä monikulttuurisuutta. En minä ole sitä vastaan. Mutta sitä vastaan minä hangoittelen, että suomalaisille kulttuuriperinteillemme ei anneta arvoa. Toivon sydämestäni, ettei se tarkoita sitä, että Suomea ryhdytään muuttamaan ihan muunkulttuuriseksi.

Olen vastannut moneen eri vaalikoneen kysymyksiin ja myös pyrkinyt aina perustelemaan kannanottoni.

Käypä Sinä katsomassa, onko minulla pohja paikallaan.
Jos minulta on jossakin levinneet mielipiteet ihan käsistä, ilahdun jos kirjoitat niistä ihan minun nimelläni minun julkisanoneeksi. Vaalikoneista näkee nyt monta asiaa.

Minua tuon toisen henkilön kannanotto satutti syvästi. Siksipä minun pitää muistaa, miten minun kannanottoni voi satuttaa toista.

Vaalikoneissa ei kysytty: ”Millaista kykyä toisessa poliitikossa/päättäjässä erityisesti arvostat?”

Jos olisi kysytty, olisin valinnut oitis vaihtoehdon ”kykyä myöntää virheensä, jos on väärässä.” Perusteluni tulee tässä: ”Tämä johtaa toisen mielipiteen kunnioittamiseen ja asian tarkastelemiseen hänen kannaltaan. Jos omaa kyvyn myöntää virheensä, voi nähdä ongelmien vuoren jo kaukaa, eikä välttämättä tarvitse mennä edes vuoren juurelle. Jos ei, niin kiipeäminen voi olla kivirepun kanssa raskasta ja lopuksi kivuliasta. Sillä huomaamattaan onkin itse kantamillaan kivillä kasvattanut vuoren huippua korkeammaksi. Lopulta liikkumavaraa ei ole ja sieltä putoaa varmasti.”

Sodan käyneen jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin ääni tulee terävästi mieleeni: ”Suomi on hyvä maa. Tämä maa on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa, jonka paras puolustaja on Suomen oma kansa!”

Se se vasta satutti, kun arvostamani kenraalin tytär kirjoittamassaan kirjassa kertoi, että hänen isänsä oli sotilas, mutta isänmaan puolustusta joukkojen edessä johtanut johtaja ei omannut kykyä olla isä lapsilleen.

Omaathan Sinä?

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa 2.4.2019 nimellä ”Vaalikoneiden salattu elämä”

Alla linkit vaalikoneisiin, linkitän ja täydennän sitä mukaa, kun ne avautuvat;

Linkki Helsingin Sanomien vaalikoneeseen
Linkki Savon Sanomien ja Karjalaisen vaalikoneeseen
Linkki Ilta-Sanomien vaalikoneeseen
Linkki MTV vaalikoneeseen
Linkki Ylen vaalikoneeseen
Linkki Alma Median vaalikoneeseen
Linkki Omaishoitajaliiton vaalikoneeseen
Linkki Duunitorin vaalikoneeseen
Linkki Metsälehden vaalikoneeseen
Linkki nuorten vaalikoneeseen
Linkki Maaseudun tulevaisuuden vaalikoneeseen
Linkki Uskonnonvapaus vaalikoneeseen

Kuva Shutterstock, lisensöity kuva.

Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close