Ilmasto, säilytettävä luonnonperintökohde

Tunnettu avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on ottanut kannan, että ihminen aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Valtaoja sanoo, että lämpeneminen voi olla tuhoisaa ja tätä on mahdoton enää kiistää. Lisäksi hän näkee tämän päivän keskustelussa ideologian ajavan järjen ohi.

Ylen aamuTV:ssä 30.7 haastateltiin Ilmatieteen laitoksen Ilmastontutkimusohjelman tutkimusprofessori Hannele Korhosta. Hän kertoi, että tutkimusten mukaan maailman ilmastojärjestelmässä on nykyään enemmän lämpöä.  Korhonen toi esille myös sen, että globaaleja päästöjä on saatava vähenemään jopa puolella, että saadaan estetyksi ilmaston lämpeneminen.

Puhuessaan hellejaksojen lisääntymisestä Korhonen kertoi myös, että suihkuvirtaukset ovat heikentyneet.Tämän takia syntyy paikallaan pysyviä korkeapainealueita, jolloin hellepäivien määrät ovat kaksin- tai paikoin kolmikertaistuneet.

Tämä, sekä maapallon pyörimisliike  ja fysiikan lait saavat aikaan ilmakehän alimman osan, troposfäärin, yläosaan 5 – 10 km korkeudelle nopeudeltaan 30-120 m/s liikkuvia putkimaisia suihkuvirtauksia. Nämä napa-alueen ”jetit” voivat yltää jopa 12 km korkeuteen. Viimeisen vuosikymmenen aikana napa-alueiden meren sulana oleva alue on laajentunut, ja napojen ja päiväntasaajan välinen lämpötilaero on kaventunut.

Tämä on heikentänyt ”ilmastojärjestelmään” liittyvien suihkuvirtauksien voimakkuutta sekä niiden ”mutkittelevuutta”. Jetin mutkittelevuus saa aikaan ”sään liikkumista”.

Työvuosiltani Ilmavoimissa muistan mielenkiintoisen tapahtuman. Islannista uutisoitiin ison jäätikön alla olevan tulivuoren tulleen aktiiviseksi, ja vaikutusalueella olevia asuttuja alueita evakuoitiin pelätyn tulvavaaran takia. Tulivuori purkautui, jäätikkö suli, mutta tulvia ei tullut. Sulaessaan jää haihtuikin vesihöyryksi ilmaan. Huomasin myöhemmin, että kiemurteleva suihkuvirtausalue ”laskeutui” pohjoisesta etelämmäksi, ja tuli suuremmin huomioitavaksi Karjalan Lennoston toimialueen lentosäähän.

Nostan tämän asian siksi esille, että ilmakehässä olevan vesihöyryn määrä on lisääntynyt jäätiköiden sulaessa ja meriveden höyrystyessä. Tällä selittyy globaalit lisääntyneet hirmumyrsyt rankka-sateineen ja ääri-ilmiöineen.

Pidentyneet hellejaksot ovat aiheuttaneen Euroopassa  tuhansien ihmisten ennenaikaisen kuoleman. CO2 lisääntyminen vaikuttaa nopeimmin ilmaston lämpenemiseen. Valtaoja ja Korhonen uskovat, että ilmaston lämpeneminen pysäytetään uudella teknologialla.

Olen sitä mieltä, että puhdas energia tuotetaan pääosin aurinko- tuuli- ja ydinenergialla.Tämän rinnalla sidotaan  CO2:ia teollisuuslaitoksien savukaasuista ja kehitetetään järjestelmiä sitomaan CO2 ilmasta. Parhaiten sitomista tehdään istuttamalla puita kaikkialle.

Suomen toimenpiteet ovat joidenkin mielestä perhosensiiven iskuja globaalissa ilmastojärjestelmässä.

Minun mielestäni innovaatiomme tulevat auttamaan koko maailmaa säilyttämään ilmakehän koostumuksen elinkelpoisena – suihkuvirtauksineen.

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomissa 6.8.2019

Kuva: Pixabay free photo

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close