Eduskunnan riitelytunti

Katselin omaishoidon apulaisena iäkkään appiukkoni kanssa eduskunnan riitelytunnin 12.9. Hän nukkui TV-lähetyksestä pääosan, heräsi ennen loppua ja kysyi: ”Miten kauan tämä vielä kestää?”
”Vajaa neljä vuotta” oli minun vastaus.

Hoitajamitoitus ja mielenterveyden terapiatakuu kysytyttivät. Nyt vastaamassa olivat henkilöt, jotka itse näitä ovat kysyneet.

Luulisi kyllä nyt tulevan kuntoon.

Eräs kysyjä sanoi, että hän on odottanut kysymäänsä vastausta kahdeksan vuotta. Ehkä odottaminen ei ole paras työskentelymuoto. Kun kysymyksiin vastattiin, ponnahti ylös uusia kysyjiä samasta aiheesta kuin sähköiskun saaneena. Minusta monta kertaa vängättiin samasta asiasta.

Nostan erään kohtauksen televisioidun loppuosasta esille. Puhemies siirsi keskustelun uuteen kysymykseen. Sosiaalineuvos, kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) nousi ylös, alusti lyhyesti ruokahävikkitiedoilla (400 milj. kg/ vuosi). Sitten hän toi esille, että Suomessa on 400 toimijaa, jotka epäitsekkäästi vapaaehtoistyössä jakavat hävikkiruokaa tarvitsijoille. Laukkanen kertoi, että eduskunta on myöntänyt viime joulukuussa 1,2 milj eu tukea tähän toimintaan. Kuitenkaan yhdellekään avustusjärjestölle ei maaliskuussa päättyneen hakuajan jälkeen ole haettua avustusrahaa tullut. Laukkanen kysyi tämän avustusrahan perään.

Ministeri Kiurun äänenpaino oli erilainen kuin edellisiin kysymyksiin vastatessa. Hän kiitti kysymyksestä ja lupasi selvittää mitä on tapahtunut, että tukiraha saataisiin pikimmin avustustyötä tekeville. Vastauksesta selvisi, että Laukkanen ja Kiuru olivat tavanneet asian tiimoilta jo ennen kyselytuntia.

Minusta arvostettavaa toimintaa ja toisen kunnioittamista. Kertoa tuleva kysymys etukäteen. Silloin ei riitele asiat eikä ihmiset.

Laukkasen kysymyksen käsittely päättyi kerta seisomalta. Huomasin kohteliaan hymyn Laukkasen katseesta. Ministerin vastaus riitti. Arvokkaasti ja mallikkaasti toimittu- molemmilta.

Toivottavasti kuopiolaiset ruoka-apu työtä tekevät järjestöt ovat olleet tietoisia tuosta määrärahasta. Te teette arvokasta ruohonjuuritason sosiaalityötä kentällä. Siinä jaetaan ruokaa ja kohdataan ihmisiä. Ruokajakelussanne on mukana mielenterveyden terapiatakuutakin. Ilman markkinamiehen olemusta voin vielä lisätä, että työllänne on merkittävä ilmastovaikutuskin.

Julkaistu Savon Sanomien Lukijan sanomissa 17.9.2019
sekä Viikkosavossa 21.9.2019

Kuva: Pixabay freephoto

Viite: Eduskunnan kyselytunti TV:ssä torstaisin

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close