Pakkolait kuuluvat kriisinhallintaan

Hallitus on säätämässä lailla kiinteistöjen omistajille velvollisuudeksi ryhtyä asentamaan sähköautojen latauspisteitä. Asuinrakennuksissa velvoite koskee uusia tai laajasti korjattavia taloja, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Jokaiselle paikalle tulisi tehdä sähköautojen latausvalmius.

Jos asukas ostaa sähköauton, rakennuksen omistajan tulisi järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen. Yksittäisen latauslaitteen ja kWh-mittarin hinnaksi tulee noin 1 500 euroa. Kun pisteitä rakennetaan enemmän, voi taloyhtiön sähköjärjestelmän tekninen kapasiteetti joutua ylikuormitukselle, ja kustannuksia verkon uusimisesta tulee kaikille asukkaille lisää.

Kas kun ei velvoiteta rakentamaan aurinkovoimalaa puhtaan sähkön tuottamiseksi.

”Suomessa sähköä tuotetiin v 2018 ydinvoimalla 32%, vesivoimalla 19 %, tuulivoimalla 9 % ja aurinkovoimalla 0,2 % koko energiantuotannosta.”

MIKSI EI tueta hiilidioksidipäästöjen vähentämistä alentamalla valtionyhtiö Nesteen uusiutuvan myDieselin polttoaineveroa? MyDieselin CO2-päästöt ovat 90 prosenttia vähäisemmät verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin.

Nyt päästöjen vähentämiseen pakotetaan sähkö- sekä biokaasulla toimivien autojen nopeutetulla käyttöönottamisella. Rinnalla tulee kuljettaa muitakin liikennepäästöjä vähentäviä keinoja. MyDieseliä käyttävää autoa ei tarvitse edes muuntaa. Laajamittainen sähköautoilu tulee järkeväksi silloin, kun autoilun tarvitsema sähkö saadaan tuotetuksi päästöttömästi. Puhumattakaan nykyisen sähköauton akuston hiilijalanjäljestä. Sekin on unohdettu, että sähköautoilun tarvitsema sähkö tarvitaan yli tämän päivän energiatuotannon.

Biokaasuautoilu ja tankkausverkoston rakentaminen on kyllä kannatettavaa.

”Suomen tavoite on 50 000 kaasuautoa vuonna 2030. Pelkällä biokaasulla voitaisiin tankata kuitenkin jopa kolmasosa Suomen koko autokannasta. Gasumin arvio on että v 2019 Suomessa on 6000 kaasuautoa.”

VIHREITTEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari on puheenvuoroissaan käyttänyt esimerkkinä Ruotsin suunnitelmia sähköautojen määrän nopeasta lisäämisestä. Ruotsissa sähköenergia tuotetaan pääosin ydinvoimal-
la (42 prosenttia) ja vesivoimalla. Nyt Vattenfall sulkee Ringhalsin vanhentuneet reaktorit 1 ja 2 vuoden 2020 loppuun mennessä sekä Saksassa olevat kolme reaktoria, koska Saksan hallitus on päättänyt luopua ydinvoimasta.

Mielestäni on hyvä, että Vattenfall panostaa ydinvoimaan. Modernisoidut Ringhals 3 ja 4 sekä Forsmark 1, 2 ja 3 tuottavat sähköä tulevina vuosikymmeninä. Puuttuvaa sähköä Ruotsiin on alettu tuoda viime kesästä alkaen Puolasta.

Noita kahta suljettavaa reaktoria ei kannattanut uudistaa kustannusten takia. Kivihiilellä tuotettua sähköä saa edullisemmin Puolasta vuonna 2000 valmistunutta merikaapelia pitkin.

Silloin ruskohiilellä tuotetun sähkön tuonti herätti ruotsalaisissa ilmastoaktivisteissa voimakasta vastustusta. Vattenfall myy Suomeen sataprosenttisesti vesivoimalla tuotettua, alkuperätodennettua sähköä, Ruotsissa ehkä kulutetaan Puolasta ostettu?

MISTÄ päästötön sähkö Suomen sähköautoille saadaan, kun se ei ole Suomessa eikä Ruotsissakaan päästötöntä edes muuhun sähköntarpeeseen?

Hallitus tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa liikennepäästöjen vähentämissuunnitelmiensa takia. Äänestäjille luvatuilla vappusatasilla ei nimittäin Suomessa sähköautoilla.

Ehkä Helsinki lämpenee omassa päätöksenteossaan Emma Karin ajatuksille, mutta maalämpöön siirtymisen tukeminen olisi merkittävää ilmastopolitiikkaa Suomen olosuhteissa taloyhtiöiden ja ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.

Julkaistu Savon Sanomissa 7.11.2019

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close