Tämäkö on uskottavaa politiikkaa?

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timoselta kysyttiin ennen Rinteen valintaa hallitustunnustelijaksi, mille vaikuttaa menettely, että poispotkittu ministeri vetäisi hallitustunnustelut epäluottamuksesta huolimatta?

”Vähintäänkin oudolta. Se olisi kiusallista Rinteelle ja muillekin. Voi vain kuvitella, millaiset Rinteen ja keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin väliset neuvottelut olisivat tässä tilanteessa. Se ei tuntuisi luontevalta, vaikka politiikassa asiat riitelisivät eivätkä ihmiset. Tuntuu, että keväällä meillä oli paniikkivaalit ja nyt tehdään paniikkihallitusta.” (IL 4.12)

Antti Rinne (sd.) ja koko hallitus kaatuivat jo ennen osan oppositiopuolueista tekemää välikysymyskäsittelyä. Postin työntekijät ja luottamusmiestahot ihmettelivät muun muassa Uudenmaan alueuutisissa, miksi Suomen hallitus kaadettiin. Heidän mielestä postijupakassa Postin hallitus olisi pitänyt erottaa. Vaikka nyt TES:iä ei halpuutettu, niin Postin hallitus jatkaa siitä, mihin se jäi.

Nyt me äänestäjät näemme poliittisen teatterin neljän vuoden kausikortilla yllätyskäänteen: luottamuksen menettänyt pääministeri johtaakin ”muodollisia hallitusneuvotteluja”. Ja hallitus jatkaa siitä mihin se jäi. Enpä laittaisi vastaan, että valittu hallitustunnustelija, nyt kun luottamusta häneen keskustan ilmoittamana on, valitaan pääministeriksi. Niin kuin pääsääntöisesti hallitustunnustelujen jälkeen valtio-opillisesti tehdään.

Sehän se vasta olisi uskottavaa politiikkaa, vai mitä?

Luulen ison joukon suomalaisista vaihtavan kausikorttinsa toiseen tällaisen surkuhupailun jälkeen. Sillä rajansa kaikella, mitä äänestäjille esitetään valtakunnan päänäyttämöllä.

Julkaistu Savon Sanomat PÄÄKIRJOITUS & MIELIPIDE 6.12.2019
Kuva: Pixabay ilmaiskuva

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close