SIUNATTU HULLUUS

Keväällä 2019 oli monen puolueen vaalivankkurit lastattu täyteen henkilöitä vietäväksi Arkadianmäelle. Minulle tulee mieleen Aapelin ”Siunattu hulluus”. Elokuva kertoo Rummukaisen veljesten matkasta hullujenhuoneelle. Veljeksistä kaksi vanhinta, Vilippus ja Ana, ovat viisaissa päätelmissään tulleet siihen tulokseen, että nuorin veli Elmeri oli hullu. Loppujen lopuksi matka päättyykin takaisin veljesten kotitalolle. Eikä matkalaisia olekaan enää kolme, vaan palaajia on neljä. Hullujen huoneelle ei Aapelin tarinassa jätetty ketään. Katsoja vääjäämättä toteaa Elmerin veljeksistä viisaimmaksi.

Kuka minä olisin luomassani vertauskuvassa veljeksistä? Olinhan itsekin pyrkimässä Arkadianmäelle KD:n ”traktorin kyydissä”.

Olen esittänyt viisauksia ja syvämietteisiä päätelmiä hallituksen ”hulluiksi” sanomistani toimista.

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) esitteli 5.2. televisiossa perhevapaauudistusta. Huomasin, että hän puhui siinä vielä isästä ja äidistä. Uudistuksen antina isä ja äiti saisivat yhtä suuren kiintiön, joka on 164 päivärahapäivää, eli noin 6,6 kuukautta. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 69 päivää. Muutama päivä uutisoidun jälkeen Pekonen korosti samasta asiasta puhuessaan, että kielenkäyttö muuttuu lakitekstissä sukupuolineutraaliksi ja kaikenlaisille perheille sopivaksi.

Huomasin, että sukupuolineutraalisti ”äidin” sijasta käytetään ”vanhempaa, joka synnyttää” ja ”vanhempaa, joka on raskaana”. ”Raskaana olevalle vanhemmalle” tulisi noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua. Minua satutti, että nyt hallitus leikkaa sanat ”isä” ja ”äiti” tylysti pois.

Minusta kun lapsella on oikeus isään ja äitiin, ihan nimen käyttämisenkin puolesta. Mitäpä sanovat nyt keskustalaiset ”maatalojen synnyttäjät” tästä asiasta? Seuraako tästä, että äitien päivä muutetaan ”raskaana olleitten päiväksi”?

Suomessa syntyi some-myrsky, johon opetusministeri ärähti twiitillä: ”Vaikuttaako vanhempainvapaalain sanamuotojen muuttaminen kenenkään äitiyteen tai isyyteen? Ei vaikuta.” Minusta Li Anderssonista (vas.) olikin tullut Suomen vaikutusvaltaisin ministeri, tämähän ei kuulunut hänen vastattavakseen.

Ehkäpä valtiovarainministerillä Katri Kulmunilla (kesk.) voisi olla jotain sanomista 100 milj euron suuruisen uudistuksen rahoittamisesta, sanamuotoihin kun ei ollut.

Eduskuntavaalien aikana tutustuin iisalmelaiseen kaupunginvaltuutettu Sanna Kauppiseen (sd).
Hän lähetti minulle viestin: ”Tämä uudistus ei minun silmissä näyttäydy isän tai äidin nimikkeen poistona, vaan että lainsäädännöstä saadaan kerralla kaikkea vanhemmuutta kattava. Sateenkaariperheet ovat kuitenkin yhä lisääntyvä ilmiö huoltajuusongelmineen, kuten muutkin liitot.” 

Minusta todella viisaasti ja selkeästi sanottu. Minä olin tavannut todella viisaan naisen. Ja olin saanut ystävän yli puoluerajojen.

Julkaistu Iisalmen Sanomissa, mielipidekirjoitukset 4.3.2020

Kuva: Shutterstock lisenssikuva

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close