Muslimihuivi poliisin virka-asuun

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan sisäministeriön poliisi­osasto selvittää sitä, miten muslimihuivin voisi yhdistää poliisin virka-asuun (Helsingin sanomat, kuukausiliite 7.12.2019). Sisäministeri on tavannut nuoria musliminaisia, jotka haluaisivat ”lähteä poliisiin”, mutta huivi voi olla este. Poliisin tehtävään on kovat ”lähtemis”- ja kelpoisuusvaatimukset.

Hakuvaatimukset on julkaistu Poliisiammattikorkeakoulun polamk.fi sivuilla.

Kelpoisuusvaatimusten perusteella poliisin virkaan voidaan nimittää vain Suomen kansalainen. Hakijasta teetetään turvallisuusselvitys, jonka tekee Suojelupoliisi. Ulkomailta paperittomana Suomeen tulleen osalta vaikeudeksi voi nousta henkilötietojen katkeaminen hetkeen, jolloin henkilö on tullut Suomeen.

Poliisi saa tietoja pääsääntöisesti vain Suomessa muodostuneesta henkilöhistoriasta. Kuinka paljon pitäisi  tietää lähtömaassa eletystä elämästä?

Hakijan koulutuksesta tulee olla suoritettu vähintään jokin seuraavista: lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto tai ulkomainen koulutus, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin.

Poliisiksi hakevan suomen kielen taito täytyy olla joko kielikokeella todistetusti hyväksytty tai edellä suoritettujen opintojen perusteella todennettavissa. Polamk kutsuu hakijat ja ”poliisiin lähtevät”  kokeeseen, jonka perusteella opiskelijavalinta tehdään.

Hakijat suorittavat kaksivaiheisen kokeen tutkintokielellä (suomi/ruotsi).

Pääsykokeessa testataan mm kirjallisia, suullisia, psykologisia, ryhmässä selviytymisen taitoja sekä fyysisiä ominaisuuksia. Jos hakija saa hylätyn kirjallisesta kokeesta, psykologisesta osiosta tai kuntokokeesta, hakijan koesuoritus hylätään.

Kuntovaatimuksissa hakijan on oltava uimataitoinen. Testinä on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton pohjoismainen uimataitotesti. Testissä tulee hypätä syvään veteen niin, että pää käy veden alla. Pinnalle pääsyn jälkeen tulee uida yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta vähintään 50 metriä selällään. Luulisin uimisen suoritettavan suomalaiskulttuurillisessa uima-asussa. Kuntokokeen osakokeita on neljä (4) ja ne suoritetaan seuraavassa järjestyksessä: kestävyyskoe, ketteryyskoe, ylätaljan-/leuanveto ja penkkipunnerrus.

Jokainen osakoe mittaa erillistä, poliisin työn kannalta olennaisen tärkeää fyysistä toimintakykyä.

Toivon mukaan ei nyt olla rakentamassa erillistä pääsykoejärjestelmää musliminaisille, jossa poliisin tutkinnon suorittamisesta tehdään maahanmuuttajille erillinen nopeampi ohituskaista (vrt. hallituksen linjaukseen, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille laittomasti maassa oleville aletaan myöntämään joustavasti työlupia). Onko esittämäni huoli aiheeton? Tuskinpa muuten poliisin virka-asuun liittyviä muutoksia on jo kuukausia sisäministerin käskemänä selvitetty. Itse poliisin tehtävissä työuupuneet poliisit taas odottavat, että hallituksen linjaama 7500 poliisin määrä edes määrärahoiltaan täyttyisi.

Julkaistu Konservatiivi.fi-sivulla 27.2 .2020
(Konservatiivi.fi on osa Suomen Kristillisdemokraattisen puolueen miesverkoston näkyvää toimintaa.)

Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close