Hengittäminenkö helppoa?

Iso kiitos Kuopion kaupunkirakennelautakunnalle, että katujen kevätpuhdistukset aloitettiin poikkeusoloissa poikkeuksellisen aikaisin. Olen varma, että tällä vaikutetaan ilmanlaatuun. Varsinkin nyt tässä koronavirustilanteessa pölyongelman poistamisella helpotetaan etenkin hengitystieongelmista kärsivien riskiryhmäläisten oloa.

Sairastin vuodenvaihteessa keuhkokuumeen, ja sain kokea myös tulehdusastman. Sen verran herkistyneeksi hengenahdistuskohtauksilta jäin, että pienikin pölyärsytys vaikuttaa. Osaan nyt todella antaa arvoa ilmanlaadulle. Astmaan liittyviä allergisia oireita on Suomessa väestötutkimuksen mukaan jo joka kolmannella aikuisella (THL).

Puun pienpoltto aiheuttaa Suomessa vuosittain 200 ennenaikaista kuolemaa.  Ympäristökeskuksen tutkija Mikko Savolahden väitöstutkimuksesta uutisoitiin 28.2, että puun pienpoltto on jo suurin pienhiukkasten ja mustan hiilen päästöjen lähde Suomessa. Muilla sektoreilla on vähennetty tehokkaasti ilmansaasteiden päästöjä.

Astmaa sairastava iäkäs ystäväni on joutunut KYS:in teho-osastolle hengitysvaikeuksien takia toistuvasti, koska naapurien pienpuunpoltosta savukaasuja leviää matalapaineella ystävän asunnon sisäilmaan.

Ymmärrän etteivät kaikki voi lopettaa heti kerralla puun pienpolttamista, koska asuntoja ja saunoja lämmitetään myös puilla. Pienpoltto tuo kuitenkin ongelmia taajamien asumalähiöiden pienilmastojen ilmanlaatuun.

Ilman laatuun voidaan vaikuttaa asuntojen peruskorjauksissa. Rivitaloyhtiömme siirtyi ölykriisin jälkeen kaukolämmön käyttäjäksi. Kun yhtiössämme tulee eteen toinen kaukolämpövaihtimen vaihtokerta, mietimme maalämpöön siirtymistä, toivottavasti valtion tukemana. Saunat muutettiin sähkökiukaallisiksi v 2013, koska hormistot olisivat joutuneet korjattavaksi. Jälkeenpäin, kun mietin tutkija Savolahden väitöstutkimuksen tulosta, huomaan, että teimme siis ilmastoteon. Omassa osakkeessa korjautimme avotakan paremman polttosuhteen omaavaksi puolivaraavaksi takaksi. Nyt takka toimii lämmitykselle varana ja ruoan laittaminen on mahdollista kriisitilanteissa.

En murehdi Finnpulpin perään. Tehtaan tarvitsema lämpöenergia olisi tuotettu puuhakkeella sekä polttamalla toiminnastaan jäljelle jäävä ongelmaliete. Hankevaiheessa ei ainakaan ollut tiedossa, kuinka tuollainen savukaasu olisi puhdistettu.

Finnpulpin ilmastopäästöistä mainitaan Kuopion kaupungin hallituksen pöytäkirjassa 14.1.2019: ”Ympäristövaikutusten arvioinnin tietojen perusteella tehtaan toiminta tulisi lisäämään Kuopion fossiilisia kasvihuonekaasupäästöjä noin 30 %. Päästöjen lisäys olisi samaa tasoa, kuin Kuopion kasvihuonekaasupäästöt ovat pienentyneet vuodesta 1990 vuoteen 2014.”
 Jos puun pienpoltto lisää ennenaikaisia kuolemia, tuota vaikutusta tehdas olisi lisännyt huomattavasti savukaasupäästöillään.

Taajamissa puun pien- sekä isompi poltto tuo vakavia ongelmia hengitysvaikeuksista kärsiville, haja-asutusalueella savut sekoittuvat kyllä ilmaan.

Kun koronapandemiasta on selvitty, saatetaan muistaa näitäkin asioita, joiden vuoksi kansalaisiamme kuolee ennenaikaisesti.

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa 28.3.2020

Kuva: Pixabay

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close