Ministerin tehtävään ei riitä hallituksen iltakoulu

Kansanedustaja, datanomi Jussi Saramoa (vas) valmistellaan nostettavan ministeriksi opetusministeri Li Anderssonin jäädessä joulukuussa vanhempainlomalle.

Opetusministerin sijaistaminen on nostanut voimakasta arvostelua sosiaalisessa mediassa, ja Jussi Saramon pätevyys on asetettu vaakalaudalle. Vasemmistoliitto katsoo Saramon kokemuksen tehtävään olevan riittävä, sillä  hän on puolueensa 1. varapuheenjohtaja. Saramon poliittisen CV:n merkittävimmät tehtävät kansanedustajan lisäksi ovat olleet erityisavustajan tehtävä opetus- ja kulttuuriministeriössä, poliittisen sihteerin tehtävät vasemmistoliitossa kaksi eri kertaa sekä europarlamentikon avustajan tehtävä. Ensimmäisen kauden kansanedustajana hän on esittänyt eduskunnassa kirjallisia kysymyksiä seitsemän kpl, tehnyt yhden suullisen kysymyksen sekä käyttänyt 47 puheenvuoroa.

Kaavailtu opetusministeri ei itse katso koulutuksensa olevan este opetusministerin koulutus-, tiede- ja kulttuuripolitiikan sekä valtioneuvoston jäsenen tehtävien hoitamiseen.

Saramo sanoo (IS 7.9): ”Ihmiset eivät oikein hahmota, mitä on ministerin työ. Ei ministeri ole erikoisasiantuntija, vaan hän johtaa sitä. Meillä on hyvä hallitusohjelma, jossa isot linjat on kiinnitetty ja minun tehtäväni on viedä sitä eteenpäin.”

Täytyy vaan toivottaa onnea ja sitkeyttä Saramolle. Jospa hän suorittaisi viimeistään ministerinä hyvin alkaneen lukionsa iltakoulussa loppuun. Se, jos mikä, olisi hänen kannaltaan positiivista, ja toimisi hyvänä esimerkkinä toisen asteen koulutuksessa pinnistelevälle monelle nuorelle.

Suomalaista ”ministeri-nimityspolitiikkaa” sietää kyllä kritisoida. Virkamiesten osalta ministeriön ylimpiin tehtäviin vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, josta säädetään asianomaisen ministeriön tehtäviä koskevassa asetuksessa, kuten esimerkiksi Valtioneuvoston asetus opetus- ja kulttuuriministeriöstä (30.4.2010/310).

Jopa Valtioneuvoston yleisistunnossa esittelijänä toimivalta virkamieheltä vaaditaan vähintään korkeakoulututkinto.

Valtioneuvoston valmistellessa Saramolle annettavaa määräystä, kannattaisi kuitenkin miettiä, millaista Saramon peräämää ”johtamiskykyä” hallituksen sisällä  ilman korkeakoulututkintoa on aiemmin esitetty. Ulkoministeri, ylioppilas Pekka Haavistoa (vihreät) tutkitaan johtamistoimenpiteidensä ministeriössään johdosta, onko Haavisto syyllistynyt virkarikokseen ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomiseen. Mielestäni ministerin tehtäviin määrättäviltä tulisi edellyttää vähintäänkin korkeakoulututkintoa. Silloin määräystä valmistelevat ja muut poliittisessa kentässä toimivat voivat olettaa etukäteen, että valittavalla henkilöllä on kyky omaksua ja käsitellä suuria tietomääräkokonaisuuksia. Valtioneuvoston jäsenyyden ollessa kyseessä tietomäärät kun ovat valtavan suuret


Julkaistu Savon Sanomissa 15.9.2020

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close