INTERSEKTIONAALINEN FEMINISTI VIRKA-ASUSSAAN

Näimme 24.9.2020 eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajan pukukoodiin kuulumattoman pukeutumisen. Kansanedustaja Jenni Pitko, vihreitten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, hallituspuoluetta edustava jäsen, oli pukeutunut t-paitaan, jossa oli mielenosoituksellinen teksti ”The future is feminist”. Istunnossa puhetta johtanut puhemies Anu Vehviläinen ”ei ilmeisesti” asua huomannut, mutta varapuhemies Antti Rinne puuttui istunnon jälkeen asiaan, ja Jenni Pitko ilmoitti intersektionaalisten feministien ”virallisella ilmoituskanavalla” -twitterissä, ettei aio käyttää paitaa enää täysistuntosalissa.

Perustuslain 31 § määrittää kansanedustajan puhevapaudesta ja esiintymisestä, että kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti, sekä loukkaamatta toista henkilöä.
Mikäli edustaja rikkoo tätä sääntöä, puhemies voi huomauttaa häntä asiasta.

Vakaaseen ja arvokkaaseen käytökseen kuuluu myös pukeutuminen. Mitkään tekstit, eivätkä varsinkaan mielenosoitukselliset, eivät kuulu parlamentaariseen pukeutumistapaan. Puhemiesneuvosto on käsitellyt pukeutumista marraskuussa 2012. Eduskunnan istuntosalin pukeutumisohje on kirjattu pöytäkirjaan seuraavasti: ”Edustajan vakaaseen ja arvokkaaseen esiintymiseen on vakiintuneen käytännön mukaisesti katsottu kuuluvan asiallinen ja siisti pukeutuminen. Puhemiehet ohjaavat tarvittaessa pukeutumisetiketin tulkinnassa.” Silloinen puhemies Eero Heinäluoma (sd) mainitsi YLE:n haastattelussa, että kansanedustajat vaikuttavat puheellaan, eikä siihen tarvita muita mielenosoituskeinoja. Lisäksi hän mainitsi vielä, että pukeutumisestaan epävarma edustaja voi kysyä neuvoa puhemiehiltä.

Nykyinen Eurooppaministeri, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) myöntää miettineensä v 2015, voiko esimerkiksi kesämekko olla kesähelteillä riittävän asiallinen valtiopäivätoimiin.

Vuonna 2015 eduskuntaa ”hätkäytti” puhemies Maria Lohelan (ps) puhe, jolloin Lohela toivoi kansanedustajilta konservatiivisempaa pukeutumista. Poliittisten toimittajien tapaamisessa Lohela täsmensi, että konservatiivinen pukeutumistyyli tarkoittaa ainakin sitä, että naisten olkapäät on peitetty ja farmarit ovat siistit. Silloin heränneessä keskustelussa nykyinen Eurooppaministeri, oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) myönsi sanomalehti Kalevan haastattelussa, että hän on joutunut kesähelteillä miettimään, voiko esimerkiksi kesämekko olla riittävän asiallinen valtiopäivätoimiin. Tuppurainen kuitenkin totesi, että Lohela oli puuttunut oikeaan asiaan. Kansanedustajan arvokkaaseen käyttäytymiseen kuuluu myös pukeutuminen.Tuppurainen mainitsi silloisessa haastattelussa, että yleensä kansanedustajat pukeutuvat hillitysti ja maltillisesti, ja hän on nähnyt vain muutaman ylilyönnin.

Vihreiden eduskuntaryhmänjohtajaksi Emma Karin paikalle noussut Jenni Pitko ilmoitti twitterissään Rinteeltä samansa nuhtelun jälkeen: ”En tiennyt Future is feminist -paidan olevan eduskunnan tapojen vastainen. Minulla on ollut kyseinen paita jo pitkään ja halusin tänään pitää sitä Pride-viikon kunniaksi.”

Eduskunnassa on myös kirjoittamattomia sääntöjä. Talon eri osissa, varsinkin juhlallisuuksien aikaan, pukeudutaan tilaisuuden mukaisesti.

Kun kansanedustajia perehdytetään tehtäviinsä, heille kerrotaan myös eduskunnan kirjoittamattomista säännöistä. Niiden tehtävänä on hillitä konflikteja. Yksi tällainen kirjoittamaton sääntö on, että kansanedustajan tulee osata käyttäytyä ja pukeutua kuhunkin tilaisuuteen eduskunnan eri tiloissa sopivalla tavalla. Kirjoittamattomankin käytöskoodin tehtävä on vähentää turhia ristiriitoja.

Minua huolestuttaa kuitenkin eniten se, etteivät rinnalla olleet tai vanhemmat kansanedustajatoverit puuttuneet 1. kauden kansanedustajan pukeutumisasiaan. Tuskinpa kukaan heistä piti pukeutumista eduskuntasaliin sopivaksi. Paidasta onkin nyt tullut Vihreiden naisten kampanjan myyntivaltti, vaikka Pitko itse sanoo, ettei kampanjamyynnillä ole mitään tekemistä hänen pukeutumisensa kanssa.

Aatteen sisältö ainakin tuli selväksi. Ja Naisunioni varmaankin kiittää.

Kirjoitus julkaistu Konservatiivi.fi julkaisussa 28.9.2020

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close