Emme sodi tuntematonta vastaan

Viime sotien aikana, kun taisteluissa tuli tyven, ei joukkoja lomautettu. Rintamavastuussa olleita sen sijaan lepuutettiin ja vaihdettiin etulinjaan levänneitä joukkoja. Valmistauduttiin siis torjumaan vielä pahempi hyökkäys. Korona-pandemia jatkuu yhä, eikä ole ”Balkanilla” asti. Tämä taistelu on syytä käydä loppuun asti.

”Soat loppuu sotimalla”, tuntematonta sotilasta lainaten.

Korona-sodassa rintamavastuussa on ollut monenlaista Rokkaa, Rahikaista ja Lehtoa: opettajista kuntien työntekijöihin asti. Nyt aiotaan suorittaa lomautuksia ja irtisanomisia. Säästösyistä, selitetään. Siinäkö on kiitos ja kunniamerkki rintaan taistelijoille?

Minusta tässä ammutaan nyt näreen juurelle omia joukkoja.

Muistan joitakin vuosia sitten, kun sähkövoimayhtiöt olivat lomauttaneet henkilöitään. Sitten tapahtui vuoden vaihteen tienoissa kaksoismyrsky, jotka aiheuttivat mittavia tuhoja puiden kaaduttua voimalinjojen päälle. Kotoa hätätöihin kutsutut lomautetut korjasivat myrskyvauriot, ja saivat sähkönjakelun alueillaan pelaamaan.

Ensimmäinen korona-aalto tuli ja meni Suomen ylitse, ja toinen on jo menossa. On todennäköistä, että koronaa seuraa vielä jokin muukin tautiaalto. Yhteiskunnan toimintoja on nyt sopeutettu pysymään yllä ensimmäisen korona-aallon kokemuksista viisastuneena. Talouden rattaat on saatu uudelleen pyörimään miljardien tappioista huolimatta. Valtio on taholtaan tehnyt miljardiluokan panostusta yritysten ja kuntien elvyttämiseen. Emme kestä enää toista totaalista yhteiskunnan pysäyttämistä.

”…ja varjele noita kuntien päättäjiä, etteivät löisi päätään päin mäntyä ajattelemillaan lomautuksilla…

Minä laitan nyt käteni ristiin ja rukoilen:
”…ja varjele noita kuntien päättäjiä, etteivät löisi päätään päin mäntyä ajattelemillaan lomautuksilla, kun tuo korona on kansakunnille vaarallinen tauti, ja se on kova kulkemaan, salamasotaa kun pandemiakin on!”

Vänrikki koskelamaista, kaikki mukana pitävää, päätöksentekoa kuntien talousarvioihin penäten.

Juttu julkaistu Savon Sanomissa 15.10.2020
Kuva: Pixabay

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close