POSTIÄÄNIONGELMAT

Mitä tarkoitti USA:n presidentinvaaleissa, kun istuva presidentti Trump sanoi äänestyksen päättymisen jälkeen 4.11, että ”äänestys on lopetettava”? Lähes kaikissa medioissa Trumpin tulkittiin sanoneen, että ”äänten laskeminen on lopetettava”. Seuraavana aamuna vilkaiseminen eri medioista osoitti, että Trumpin sanominen on nyt käännetty oikein, esim Savon Sanomissa mainitaan Trumpin vaatineen ”äänestämisen keskeyttämistä”.

Sanottakoon selvyydeksi, että postissa oli vielä ääniä, jotka eivät olleet tulleet laskettavaksi, ja ne osavaltioiden vaalilakien mukaan on laskettava, jos eivät tule määräysten perusteella hylättäväksi. Vaaleissa annettiin ääniä n 160 miljoonaa, ja niistä on postiääniä n 100 miljoonaa. Tämä antaa mittasuhteet seuraaville päätelmille.

Washington Post, Washington Examiner ja Politico uutisoivat jo 4.11, että presidentinvaalien postiääniä on kateissa n 300 000, joiden rekisteröinnissä on epäselvyyksiä. Äänet oli kirjattu sisään, mutta ei ulos, eikä niitä voimut jäljittää.

Postille oli annettu määräys tarkastaa ”missä äänet” ovat 4.11 puoleenpäivään mennessä, mutta Posti torjui määräyksen ja ilmoitti noudattavansa omaa tarkastusaikatauluaan, joka oli suunniteltu myöhempään ajankohtaan vaalipäivänä. Postilaitos vakuutti, että sen oma laadunvalvonta täyttää standardit.

Uskon, että nuokin asiat selviävät muutaman päivän sisällä, sillä Postilaitos on joutunut melkoisen paineen kohteeksi, Edellisissä vastaavissa vaaleissa postiääniä annettiin n 33 miljoonaa. Nyt siis kolminkertainen määrä.

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa postin kautta annetuista äänistä hylättiin 318 728 kpl. Sehän oli melkein yksi prosentti kaikista annetuista postiäänistä!

Suurin syy hylkäyksille v 2016 oli se, että kirjekuoren nimikirjoitus ei vastannut rekisteröitymisen yhteydessä annettua näytettä (28 %) tai postiääni ei saapunut ajoissa (23 %). Noin 20 prosentissa kirjekuoria ei ollut nimikirjoitusta.

Osaisiko kukaan ajatella etukäteen, että 1,5 prosentissa hylkäys johtui siitä, että äänestäjä oli kerinnyt kuolla ennen laskentapäivää? Vilpin takia hylättiin 1,3 prosenttia sen vuoksi, että postiäänen antanut oli äänestänyt myös henkilökohtaisesti vaalipäivänä, eli yrittänyt äänestää kaksi kertaa.

Olen varma, että myös postiäänten hylätyt äänet tullaan tarkistamaan suurennuslasilla. Jos vertaa vuonna 2016 hylättyjen äänten määrää suhteessa tämän vuoden postiääniin, tarkistettavien hylättyjen äänien määrä noussee nyt miljoonaan! Se on iso määrä tarkistettavia lomakkeita.

Oman paineen antaa vielä se, että miten tarkistetaan viimeinen mahdollinen postiäänten jättämisen noudattaminen? Hyväksytyksi ääneksi tulevan kuoren tulee olla jätetty postiin viimeistään vaalipäivänä. Osassa osavaltioita kuoren voi jättää ilmaiseksi virallisiin pudotuslaatikoihin, ja kuoreen ei tule postileimaa. Jos postiääni on jätetty tällaiseen turvalliseksi luokitettuun postilaatikkoon, ensimmäinen rekisteröinti tapahtuu vasta postin lajittelukeskuksessa. Oma tulkintani Trumpin sanomisesta on se, että hän tarkoitti sitä, ettei määräajan jälkeen lähetettyjä postiääniä saa lasketa.

Joe Biden sanoi, että vaalitulos on selvä kun viimeinenkin ääni on laskettu. Se on selvästi sanottu. Taitaa kuitenkin käydä niin, että tulos selviää vasta, kun viimeinen hylättykin ääni on tarkistettu.

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close