Sananvapaudella on -vastuu

Suomessa on tulevissa kuntavaaleissa ehdokkaita tarjolla yli 18:sta puolueesta. Pitäisikö puolueita olla vähemmän? Ei, sillä monipuoluejärjestelmä on demokratian perusta.

Kaksipuolueisesta USA:sta näimme voimakkaan vastakkainasettelun seurauksena tapahtumasarjan, joka johti kuolemantapauksiin johtaneeseen kongressinvaltaukseen. Valtaajista oli tunnistettavissa kolmenlaisia henkilöitä: äärimmäinen osa oli mukana lynkkausmielialalla, toinen osa oli rettelöihin osallistuvia joukon kiihottajia ja kolmas osa lainehti mukana ottaen selfieitä. Laumassa tyhmyys tiivistyi järjettömyyteen, eikä joukko ajatellut toimiensa seurauksia. Onneksi kongressia puolustaneella pienellä turvajoukolla oli viisautta olla käyttämättä tuliaseita täysillä valtuuksillaan sisään tunkeutunutta massaa vastaan, ettei tapahtunut täyttä katastrofia.

Tapahtunut oli kapina, joka tarkoittaa kokoontuneen joukon nousemista vallalla olevaa esivaltaa vastaan, jossa se pyrki joukon voimalla estämään kongressia julistamasta vaalitulosta oikeaksi. Tapausta tullaan tutkimaan oikeudessa tarkoin, ja esille nousee mielenosoituksen koollekutsujan vastuu.

Kuntavaalit lähestyvät, oletko valmis?

Meillä monipuoluejärjestelmässä kansan tahtoa käyttää eduskunnassa yhdeksän puoluetta. Helsingin valtuustossa on valtuutettuina 12:sta ja Kuopiossa kahdeksasta. Valtakunnan politiikassa oppositio haastaa hallituspuolueitten johtamaa toimintaa, ja pyrkii vuoropuhelussa esittämään parempia aineksia päätösten tekemiseen. Mikäli emme hallitse toista kunnioittavaa keskustelukulttuuria, voimme Suomessakin olla kaksinapaisessa ”hallitus vs opposito” asetelmassa, jota voi hallita epätarkoituksenomainen kiihkeä syyttely ja väärin tehdyn lietsonta. Meillä lakiin määrittelemättömän ”vihapuheen” kaltaisen puheen viljely voi aiheuttaa kansan riveissä provosoitumista. Rajoittamattomalla sananvapaudellakin on vastuunsa. Mitä tapahtuisi joukossa, jossa olisi kokoontuneena yhteen Juha Sipilän (kesk) koskemattomuutta suojatiellä rikkoneen tai Pekka Katajan (ps) kotiin tunkeutuneen kaltaisia henkilöitä?

Onneksi kunnissa ei toimita ”hallitus vs oppositio-politiikalla”, eihän?

Monipuoluejärjestelmässä kuntalaisia kuunnellaan laajasti. Juuri nyt äänestäjillä on hyvä mahdollisuus seurata, mitä sanomista on pienilläkin puolueilla. Heidän edustajillaan on ajatuksia, joita isommat tarvitsevat yhteisen taloudenpidon rakentamiseksi.


Kuva: Kapina/ Wikipedia (ei kaupallinen tarkoitus, poliittinen kannanotto)

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close