Vaalitoimitsijoita oltava riittävästi

Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson (rkp) yllättyi Oikeusministeriön virkamiesten esityksestä kuntavaalien siirtämisestä. Henriksson on sitä mieltä puoluesihteereiden kanssa, että vaalit pidetään 18.4 ja niiden siirtämiseen on korkea kynnys. Aika muutoksiin käy vähiin, sillä ennakkoäänestys tapahtuu 7. -13.4. Vaalilain perusteella äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle viimeistään 6.4 klo 16.00 mennessä.

Vaalien järjestämisen ajankohta ei ole puoluepoliittinen kysymys. Kyse on lailla säädetystä toiminnasta, jossa kaikkien äänioikeutettujen on saatava äänestää poikkeusoloissakin kansallinen turvallisuus huomioituna.

Koronapandemia aiheuttaa varmasti kotiäänestykseen ilmoittautumisia aiempaa enemmän. Mielestäni kansalaisten turvallisuuden huomioiminen vaatii nyt myös sen, että kuntien keskusvaalilautakuntien tulee nimetä vaalitoimitsijoiksi riittävä määrä varahenkilöitä. Ennakkoäänestyspaikoilla vaalitoimitsijoina on oltava vähintään kaksi henkilöä. Kotikäynnin saa hoitaa yksi vaalitoimitsija, kunhan kotona on äänestäjän lisäksi läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Vaikeuksia tulee siitä, että vaalitoimitsija tulee estyneeksi tehtäväänsä jo altistumisuhanalaiseksi joutumisesta, jolloin toisen toimitsijan tulee hoitaa ennakko- tai kotiäänestystehtävää. Nyt on tärkeää, että jokaisessa kunnassa nimetään ennalta riittävän suuret vaalitoimitsijaryhmät, sekä varsinaisen vaalipäivän vaalilauta- ja vaalitoimikuntiin riittävästi varahenkilöitä.

Oikeusministeri ja hallitus joutuvat yhdessä THL:n asiantuntijoiden kanssa pikaisesti miettimään, tulisiko juuri julkaistussa rokotusjärjestyksessä kuitenkin ottaa huomioon ainakin ennakkoäänestykseen ja kotiäänestykseen nimetyt vaalitoimitsijat.

Kaiken uutisoinnin keskeltä on mielenkiintoista tietää, että oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oli Suomen Kuvalehden 2.2. julkaistussa  haastattelussa toiveikas ja sitä mieltä, että vaalit pystytään järjestämään koronapandemiasta ja erilaisista karanteeneista huolimatta. Yhtenä vaihtoehtona voi tulla kyseeseen, että karanteenissa oleville järjestetään mahdollisuus äänestää ulkotiloissa.

Minusta me menemme kohti vaaleja, sillä olemme harjaantuneet käyttämään maskeja, huuhtomaan kädet saippualla tai käsidesillä ja huolehtimaan turva-etäisyyksistä. Tiedättekö muuten mikä on näiden vaalien ehdokkailta saatava hittituote? Numerolla varustettu mustekynä. Näissä vaaleissa saa käyttää omaa mustekynää. Siitä määräyksestä on kyllä osattu pitää ennalta huolta.

Juttu julkaistu Savon Sanomien lukijan sanomissa 12.2.2021

Artikkelikuva: Pixabay

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close