Hyvää palmusunnuntaita!

Palmusunnuntain Sana luetaan tavallisesti Johanneksen evankeliumista 12:12-24.
Siinä kerrotaan, kuinka Jeesus ratsastaa viisi päivää ennen pääsiäistä Jerusalemiin aasilla, ja pääsiäistä juhlimaan saapuneet ihmiset ottavat palmunoksia, menevät häntä vastaan:
13 ”Silloin ihmiset ottivat palmunoksia, lähtivät häntä vastaan ja huusivat: ”Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas!”

Minä pysähdyn tähän.

Miksi kansalaiset ottavat palmunoksia, kantavat niitä käsissään, levittävät niitä aasilla ratsastavan eteen, ja iloitsevat ja huutavat ”Hoosianna”?

Matteuksen evankeliumissa 1:1-17 kerrotaan Jeesuksen sukuluettelo.
1. jakeessa Jeesusta sanotaan Daavidin pojaksi. Kuningas Davidin sukuluetteloon kuuluvaksi.
Kun olet oikein tarkkana, jae 17 kertoo:
”17 Abrahamista Daavidiin on siten kaikkiaan neljätoista sukupolvea, Daavidista Babylonian pakkosiirtolaisuuteen asti neljätoista ja Babylonian pakkosiirtolaisuudesta Kristukseen neljätoista sukupolvea.”
Syntyy käsitys, että David on ensimmäinen kuningas, ja kuningaskunta päättyy Babylonian pakkosiirtolaisuuteen. Raamattu kertoo, että Davidia ennen 1. kuninkaana oli Saul. Kuningas Saul ei pitänyt hoviinsa ottamasta paimenpoika Daavidista, koska tämä alkoi sai mainetta enemmän kuin hän. Saul yritti tuhota Daavidin, ja tämä pakeni maasta.

Saul hävisi taistelussa filistealaisia vastaan ja surmasi itsensä, ja myös kolme hänen poikaansa kuolivat taistelukentällä. Saulin poika Isboset hallitsi vähän aikaa pohjoista Israelin osaa, mutta Daavidista tuli 1. kuningas eteläisen Juudean Juudan sukukuntaan kuuluvalla alueella.
On huomattava, että profeetta Samuel voiteli Davidin kuninkaaksi kun hän oli paimenpoika, ja vasta kymmenien vuosien jälkeen David astui kuninkaaksi.

Ennen Jeesuksen syntymää Israel oli ollut toisen vallan alla ilman kuningasta yli 650 vuotta.
Mitä muuten tarkoittaa aasilla ratsastaminen?

Valloittaja ratsastaa hevosella, mutta aasilla ratsastamisella on symbolinen merkitys: kuningas, joka ei tule hyökkäämistarkoituksessa vaan saapuu linnoituskaupunkiin rauhallisissa aikeissa ratsastaa aasilla!

Vilkaistaanpa Vanhaa Testamenttia Sakarja kirjasta. Profeetta Sakarja kuului Juudeaan ja vaikutti n. 520-470 ennen ajan laskun alkua.
Sakarja 9:9-10 ”Iloitse suuresti, tytär Siion, huuda riemusta, tytär Jerusalem. Katso, kuninkaasi tulee sinun luoksesi! Hän on vanhurskas, hän pelastaa; hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.
10 Minä hävitän sotavaunut Efraimista ja hevoset Jerusalemista. Sodan jousi särjetään, ja hän julistaa rauhaa kansoille. Hänen hallitusvaltansa ulottuu merestä mereen, Eufratvirrasta aina maan ääriin asti.”


On hyvä tietää mitä vielä aiemmin profeetta Jesaja kirjoitti. Nyt varmaan jo arvaat, että hänkin vaikutti Juudan puoleisella alueella, ajankohta oli n. 740–700 eaa.


Jesaja 9:5 – 6 ”Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu. Hänen harteillaan on herruus, ja hänen nimensä on Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.
6 Herruus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallaan. Se vahvistetaan ja lujitetaan oikeudella ja vanhurskaudella nyt ja ikuisesti. Herran Sebaotin kiivaus on sen tekevä.”

Tarvitsemme vielä selityksen, mitä tarkoittaa Hoosianna?

Hoosianna on hepreankielinen huudahdus, joka tarkoittaa ”oi auta” tai ”pelasta”, ja huudettiin Jumalan puoleen käännyttäessä. Mutta samaa huutoa alettiin käyttää myös kuninkaille osoitettuna riemu- ja ylistyshuutona.

Ps 118
25 Oi Herra , pelasta! Oi Herra , anna menestys!
26Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Me siunaamme teitä Herran huoneesta.

Juutalaiset odottivat Messiasta, maallista kuningasta, ja Psalmi 118 on heille ”Suuri Hallel”, joka tarkoittaa messiaanista kunniahymniä.

Hämmästyneenä Raamatun ennaltailmoituksesta voin vielä kertoa, että Psalmi 118 on Raamatun keskimmäinen luku, järjestyksessään 595. luku. Sen edellä on siis 594 lukua ja sen jälkeen 594 lukua. Psalmeista pääosa on Kuningas Daavidin psalmeja, kuten historioitsijat sanovat psalmin 118 olevan, siis ajalta n. 1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Mikä tekee minut vielä hiljaiseksi?


Se, että ennen aasilla ratsastamista Jerusalemiin äitinsä Marian puolelta Juudan sukukuntaan kuuluva Jeesus voidellaan öljyllä Betaniassa syntisen naisen toimesta. Profeetta Samuel, jonka nimi tarkoittaa ”Hän on kuullut”, voiteli Davidin aikoinaan öljyllä Jumalan antamana tehtävänä. Syntinen nainen oli saanut tämän tehtävän, koska hän tuli suorittamaan voitelun kesken Jeesuksen aterioinnin.

Pyydän Sinuakin miettimään, mikä sai ihmiset Jerusalmissa ottamaan Jeesuksen vastaan kuninkaalle kuuluvin kunnianosoituksin? Jeesushan oli papiston toimesta etsintäkuulutettu, heidän mielestään rikollisten joukkoon kuuluva.

Samat ihmiset, jotka näkivät Jeesuksen huutavan Lasaruksen haudalla Betaniassa ”Lasarus tule ulos”, he näkivät Lasaruksen totisesti kävelevän ulos kuolleista, huusivat muutamia päiviä myöhemmin ”Hoosiannaa”. Samat ihmiset kiihotettuina huusivat taas muutaman päivän päästä ”Ristiinnaulitse”. Hiljennyn Jumalan Sanan ihmeellisen voiman ääressä ja odotan synnin voittanutta, kuoleman kukistajaa, Jeesusta Kristusta Vapahtajana saapuvaksi. Ihan konkreettisesti.

Niin, olin lähellä unohtaa palmunoksan, se on voiton symboli. Sitä ei kantanut Jeesus, vaan häntä vastaanottavat ihmiset käsissään.

Siunausta Sinulle!

Jatkopohdintaa:
Hyvä lukija, saatat ihmetellä, miksi poliittisten kannanottojen seassa julkaisen Raamatun jakeita.
Evankeliumin vieminen tarkoittaa menemistä kansan keskelle. Politiikka tulee kreikan kielisestä polis-sanasta, joka tarkoittaa kaupunkia. Politiikkakin tarkoittaa joukon keskelle menemistä ja puhumista jonkin asian puolesta, tai eturistiriitojen selvittämistä. Äärimmillän politiikka on mielipiteillä hallitsemista. Joskus levittämällä asioita itselleen edulliseen suuntaan, tai jopa kansaa kiihottamalla omien tarkoitusperien saavuttamiseksi.

Nyt esitän vielä otteen Raamatusta, niin ymmärrät, mitä tarkoitan poliittisella vallalla. Nämä jakeet liittyvät edellä kertomaani.

Matteus 27:
17 Kun kansa oli koolla, Pilatus kysyi: ”Kumman te tahdotte minun vapauttavan teille, Barabbaksen vai Jeesuksen, jota kutsutaan Kristukseksi?” 
18 Hän näet tiesi, että Jeesus oli pelkästä kateudesta luovutettu hänen käsiinsä.
19 Kun Pilatus istui tuomarinistuimella, hänen vaimonsa lähetti hänelle sanan: ”Älä tee mitään sille vanhurskaalle miehelle, sillä minä olen viime yönä unessa kärsinyt paljon hänen takiaan.” 
20 Mutta ylipapit ja vanhimmat yllyttivät kansaa anomaan Barabbasta ja surmauttamaan Jeesuksen. 
21 Maaherra puhui kansalle ja kysyi: ”Kumman näistä kahdesta tahdotte minun vapauttavan teille?” Kansa vastasi: ”Barabbaksen.” 
22 Pilatus kysyi: ”Mitä minä sitten teen Jeesukselle, jota kutsutaan Kristukseksi?” Kaikki vastasivat: ”Ristiinnaulittakoon!Katsoin 28.3 palmusunnuntain jumalanpalvelusta, ja koin inspiraation kirjoittaa tämän.

Kategoriat Yleinen
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close