Oliko Jeesuksen hauta tyhjä?

Joitakin vuosia sitten ystäväni kutsui minut pääsiäisenä ortodoksikirkkoon jumalanpalvelukseen. Otin kutsun vastaan ja seurasin ystävääni. Saavuimme kirkkoon ja pitkäpartasuupappi hymyili siinä ovella ja tervehti leveästi hymyillen jokaista kirkkoon tulijaa sanoen ”Kristus nousi kuolleista!”

Hänen ilonsa oli silminnähden tarttuvaa, ja hän kertoi ilouutisen kuin jakaisi sen juuri itsekin vasta äsken kuulleena.

Kristuksen ylösnouseminen on meille kaikille yhteinen.

Synnin palkka on kuolema, joka tarkoittaa eroa Jumalasta. Jeesus Kristus kukisti synnin vallan Golgatalla ja todisti sanansa todeksi nousemalla ylös kuolleista Getsemanen puutarhassa.

Mitä Getsemanessa melkein 2000 vuotta sitten tapahtui?

Matteuksen evankeliumin 27 luvussa kerrotaan, että kun Josef arimatelainen oli vienyt Jeesuksen hautaluolaan, juutalaiset pyysivät Pilatusta asettamaan Jeesuksen haudalle vartiosotilaat. Tämä siksi, etteivät opetuslapset varastaisi ruumista, ja sanoisi sitten Jeesuksen nousseen ylös kuolleista kolmantena päivänä. ”Siten aikaan saatu villitys olisi pahempi kuin ensimmäinen!”

Vartiosotilaat asetetaan ja hauta sinetöidään.

Ennen auringonnousua kolmannen päivän aamuna paikalle saapuvat Maria Magdalena ja toinen Maria. Nämä naiset olivat olleet myös Golgatalla ja nähneet kaiken, mitä tapahtui Jeesuksen kuollessa ristillä. Hetkinen! Kuinka siinä kävi, kuoliko Jeesus vai antoiko hän henkensä? Onko sillä eroa?

Ennen kiinniottamistaan Jeesus sanoi Johannes 10:17-18 ”Isä rakastaa minua, koska minä annan henkeni – saadakseni sen jälleen takaisin. Kukaan ei sitä minulta riistä, itse minä sen annan pois. Minulla on valta antaa se ja valta ottaa se takaisin. Niin on Isäni käskenyt minun tehdä.”

Jeesus eli täysin synnittömän elämän, ja hän antoi henkensä Golgatalla kaikkien meidän syntisten edestä.

Luukas 23:46: ”Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.” Sen sanottuaan hän antoi henkensä.” Palaan kohta vielä tähän hetkeen, mutta meidänhän piti olla jo Jeesuksen haudalla!

Miksi eri evankeliumeissa ei ole kerrottu pääsiäisaamusta täysin samalla tavalla? Miksi minäkin siirryin Matteuksesta Johannekseen ja siitä Luukaksen evankeliumin todistukseen? Kun silminnäkijöitä haastatellaan, he kertovat sen, minkä itse ovat nähneet, ja kertomukset ovat erilaisia jo senkin takia, että silminnäkijä on saattanut tulla paikalle eri aikaa. Tai silminnäkijä kertoo vain osan tapahtuneista, ja toinen kertoo toisen osan.

Oliko Luukas itse haudalla paikalla? EI.

Luukas oli sen aikaisen korkeakoulutuksen saanut lääkäri, ja hän oli myöhemmin Paavalin matkaseurueessa. Luukas on haastatellut evankeliumissaan tiedemiehen tarkkuudella Jeesuksen äitiä, Magdalan Mariaa, Pietaria ja kaikkia muita silminnäkijöitä. Hänen kirjoittama evankeliumi sisältää paljon tärkeitä yksityiskohtia. Evankeliumit muodostavat yhdessä kuin palapelin ja osat täydentävät toisiaan kokonaiskuvan saamisessa.

Luukas kertoo kohdassa 24:10, että haudalle meni enemmän kuin kaksi naista. Heitä oli siellä Magdalan Maria, Johanna ja Maria, Jaakobin äiti ja muut heidän kanssaan olleet naiset. On siis oletettavaa, että paikalla oli samat naiset, jotka näkivät mitä Golgatalla tapahtui. Naisten tarkoitus oli tulla nyt voitelemaan Jeesuksen ruumis yrteillä, mitä he olivat valmistaneet. Aluksi he eivät osanneet odottaa sitä, että Jeesuksen ruumis on edes lupa haudata. He kuitenkin näkivät ja seurasivat, kun Josef arimatelainen vei Jeesuksen kallioluolahautaan. Ruumiin hautaamisesta ja voitelemisen tarpeesta ymmärrämme, ettei kukaan enää uskonut sitä, että Jeesus nousisi kuolleista.

Haudan suuta peittänyt sinetöity kivi oli vieritetty pois.

Matteuksen evankeliumi kertoo, että ”tuli maanjäristys ja Herran enkeli astui alas taivaasta ja vieritti kiven pois, ja vartijat säikähtivät ja kävivät kuin kuolleiksi.”

Naiset menivät haudalle kunnioituksesta opettajaansa kohtaan tekemään viimeisen mahdollisen palveluksen. Luukaksen evankeliumissa naiset näkevät tyhjän haudan ja tyhjät käärinliinat, käärinlinojen näkeminen selviää jakeesta 12, jossa Pietari kuultuaan naisten kertomuksen, juoksi myöhemmin haudalle, kurkisti sisään ja näki ainoastaan käärinliinat. Sitten Pietari lähti pois ihmetellen itsekseen, mitä oli tapahtunut.

Mutta naiset näkevät ja kokevat haudassa muutakin. Hauta ei olekaan tyhjä!
Luukas 24:1-11:
”Kun he menivät sisälle hautaan, he eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista. Kun he olivat ymmällä tästä, heidän edessään seisoi yhtäkkiä kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissa. Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.” Silloin he muistivat, mitä Jeesus oli puhunut.

Haudalta palattuaan naiset veivät tästä sanan yhdelletoista opetuslapselle ja kaikille muille. Nämä naiset olivat Magdalan Maria, Johanna ja Jaakobin äiti Maria, ja vielä muitakin oli heidän kanssaan. He kertoivat kaiken apostoleille, mutta nämä arvelivat naisten puhuvan omiaan eivätkä uskoneet heitä.”

Kovin miehinen reaktio kuolemanpelossa piiloon menneiltä apostoleilta, akkojen puhetta moinen!

Mutta Pietari lähti juoksemaan haudalle. Johanneksen evankeliumin mukaan sinne juoksi myös Johannes, joka kerkeää haudalle ensin.

Lupasin palata Golgatalle hetkeen, kun Jeesus antoi henkensä. Nyt siihen on erittäin sopiva paikka, koska tarkastelemme kuoleman ja ylösnousemuksen hetkiä. Mitä silloin tapahtui?

Golgatalla Matteus 27: 50-55:
”Mutta Jeesus huusi taas kovalla äänellä ja antoi henkensä.

Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. Maa vavahteli, kalliot halkeilivat, haudat aukenivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös.He lähtivät haudoistaan, ja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he tulivat pyhään kaupunkiin ja näyttäytyivät siellä monille. Kun sadanpäällikkö ja miehet, jotka hänen kanssaan vartioivat Jeesusta, näkivät maan vavahtelun ja kaiken, mitä tapahtui, he pelästyivät suunniltaan ja sanoivat: »Tämä oli todella Jumalan Poika!»

Siellä oli myös useita naisia jonkin matkan päässä tätä katselemassa. Galileasta lähtien he olivat kulkeneet Jeesuksen mukana ja palvelleet häntä. Heidän joukossaan olivat Magdalan Maria, Jaakobin ja Joosefin äiti Maria ja Sebedeuksen poikien äiti.”

Markuksen evankeliumi kertoo lisäksi, että ennen tätä hetkeä oli tullut pimeys, joka kesti kolme tuntia.

Lapsena pelkäsin tätä kohtaa ja minusta tuntui pelottavalle, kuinka pimeä kuolema voi peittää kaiken. Mutta minä olin väärässä. Kun Jeesus antaa henkensä, paikalla on ylösnousemuksen voima, Jumalan tahdon toteutuminen ja niin vahva Jumalan läsnäolo, että kuolleita herää henkiin!

Haudan sisällä vallitsi Jumalan kirkkaus!

Kun menemme haudalle takaisin, siellä ei olekaan pimeys, vaan aamunkoin lisäksi haudalla vallitsee Jumalan kirkkaus enkeleissä. He seisoivat säteilevän kirkkaissa vaatteissa. Enkeli on sanansaattaja. Enkelit toistavat naisille sen, minkä Jeesus oli opetuslapsille ja naisille aiemmin sanonut. Sen, minkä Jeesus, joka on lihaksi- ihmiseksi- keskellemme tullut Jumalan Sana.

Katsotaan yhdessä ympärillemme, näetkö saman kuin minä?
Olen jo hetkessä, kun naiset ovat kertoneet kokemastaan apostoleille, ja Johannes ja Pietari juoksevat haudalle, Johannes antaa Pietarin mennä ensin sisälle. Pietari näkee siellä käärinliinat, mutta lähtee sitten ihmetellen pois.

Johannes 20:2-10:
”Magdalan Maria tuli juosten Simon Pietarin ja sen toisen opetuslapsen luo, joka oli Jeesukselle rakkain, ja sanoi heidät tavattuaan: »Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu.» Pietari ja se toinen opetuslapsi lähtivät heti juoksemaan haudalle.

Miehet menivät yhtä matkaa, mutta se toinen opetuslapsi juoksi Pietaria nopeammin ja ehti haudalle ensimmäisenä. Hän kurkisti sisään ja näki käärinliinojen olevan siellä, mutta hän ei mennyt sisälle. Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi.

Melkoinen kertomus! Opetuslapset eivät uskoneet naisia, jotka olivat nähneet kaksi enkeliä ja kuulleet enkelien puhuvan. Pietari näki tyhjän haudan ja käärinliinat, eikä uskonut. Tapahtuneiden ympärillä on tapahtunut kaksi kertaa maanjäristys ja muita yliluonnollisia tapahtumia. Kaiken hyväksi Jeesus oli ennalta kertonut, mitä tulee tapahtumaan. Kukaan ei usko?

Johannes kuitenkin uskoi!

Mennään mekin hautaan Johanneksen kanssa. Oman kulttuurimme kehyksessä näemme käärinliinat, jotka on kieritetty ruumiin ympärille. ME näemme niiden liinoina lojuvan sillä paikalla, mihin Jeesuksen ruumis oli jätetty. Raamatun alkukielessä puhutaan ”käärinliinat makaavat”.

Kun Jeesus haudattiin, häntä ei laitettu arkkuun tai sarkofagiin. Josef arimatealainen ja Nikodemus voitelivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sitä mukaan liinat ruumiin ympärille voidellen yhteensä 33 kiloa hyväntuoksuisia yrttivoiteita käärinliinojen väliin, joka oli tavanomainen määrä tähän toimenpiteeseen. Tämä tehtiin, ettei ruumis maatuessaan haisisi.

Katsotaanko yhdessä nyt hautaan, näetkö saman minkä minä? Minä näen käärinliinat jähmettyneenä ruumiin muotoon kuin koteloksi Jerusalemin ja kallioluolan kuivassa ilmassa. Ruumiin päätä ei kääritty samoilla liinoilla. Nämä erilliset liinat on haudassa laskostettu siististi eri paikkaan. Käärinliinoja ei ole mitenkään aukaistu tai leikattu. Siksi niistä sanottiin myöhemmin käärinliinat ”makasivat”. Makasivat kuin ruumis olisi ollut sisällä- mutta ”käärinliinakotelo” -Hallelujaa- on tyhjä!

Johannes ymmärtää, että Jeesuksen on täytynyt nousta ylös kuolleista yliluonnollisesti. Mielessäni näen kuinka Johannes hymyilee- ”Jeesus on tehnyt sen, mistä oli hän puhui! Aivan niinkuin hän paransi sairaita tai tyynnytti myrskyn yliluonnollisesti sanalla.”

Miksi Pietari ei uskonut?

Pietarilla oli liian kiire, koska häntä vaivasti kuolemanpelko sekä ihmisten sanomisen pelko. Lisäksi häntä vaivasi se, että hän oli kolme kertaa kieltänyt Jeesuksen: ensin tavallisen palvelustytön edessä, sitten hiilivalkealla olleille miehille. Ilman, että sotilas olisi pitänyt miekkaa Pietarin kurkulla ja vaatinut Pietari tunnustamaan jotakin. Hän, mielestään lähes Jeesuksen tasoinen johtaja, oli menettänyt kasvonsa muiden silmissä. Hänen ajatuksensa poukkoilivat monen inhimillisen tunteen pelosta häpeään varassa. Luulen, että Pietari juoksi näissä tunteissa haudaltakin pois.

Haluan hiljentyä Sinun kanssa hautaluolassa kaiken näkemämme johdosta.

Hauta ei ollutkaan ihan tyhjä, vaan se oli täyttynyt ennalta ilmoitetusta Jumalan Sanasta.

Mieleeni nousee kuiskauksena seuraavat Jeesuksen Sanat:
Johannes 14:11: ”Uskokaa, kun sanon, että minä olen Isässä ja Isä on minussa. Ellette muuten usko, uskokaa minun tekojeni tähden.”

Minä uskon.

Jeesus Kristus on ylösnoussut, käärinliinat ovat tyhjät!

Kategoriat YleinenAvainsanat ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close