Pitääkö poliisin turvata kansalaistottelemattomuus?

Elokapina-aktivistit valtasivat Helsingissä osan Mannerheimintietä 17.6 torstaina. Helsingin poliisi ilmoitti, etteivät tielle leiriytyneet suostu poliisin kanssa yhteistyöhön, eivätkä suostu siirtämään mielenilmaisuaan muualle. Poliisi piti tilannetta kohtuuttomana haittana liikenteelle ja ilmaisi vakavan huolestumisen siitä, että leiriytyminen pimeälle tielle yöllä on vaarallista. Tilanteen johdosta poliisi turvasi Mannerheimintielle kokoontuneiden aktivistien leiriytymisen.

Sisäministeri Ohisalo twiittasi perjantaina: ”Rauhanomainen mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus. Jaan huolen ilmastokriisistä. Mielenosoittajat vastaavat itse käyttämistään keinoista. Poliisin tehtävä on turvata ihmisten perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltä, kaikkien turvallisuudesta huolehtien.”

Toimillaan ympäristöliike Elokapina haluaa vaikuttaa, että Suomessa saataisiin vähennettyä mm. liikennepäästöjä. Viimein poliisin kanssa neuvoteltuaan elokapinoijat siirtyivät telttoineen vähemmin vilkkaalle Unioninkadulle perjantai-iltana.

Mielenosoituksessa järjestäjälläkin on velvollisuuksia

Sisäministeriön alainen poliisin ohjeistus mielenosoituksista (https://poliisi.fi/yleiset-kokoukset-ja-mielenosoitukset) kertoo, että järjestäjälläkin on velvollisuuksia. Järjestäjän on toimittava poliisin kanssa yhteisymmärryksessä ja poliisin ohjeita noudattaen taattava mielenosoituksen olevan turvallinen ja rauhallinen.

Poliisin on tehtävä kaikkensa mielenosoituksen yhteyshenkilön kanssa joko tapahtuman tai paikan siirtämiseksi, jos ne vaarantavat ihmisten turvallisuutta, aiheuttavat huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle tai häiritsevät kohtuuttomasti sivullisia tai liikennettä.

Joukolla tielle leiriytyminen sopimatta ei ole perustuslain mukaisen mielenilmausoikeuden käyttämistä. Kyseessä on kansalaistottelemattomuus. Sen tuttuja muotoja ovat mm talon valtaukset ja totaalikieltäytymiset. Tekijät tiedostavat syyllistyvänsä lainrikkomiseen ja ovat valmiita ottamaan teostaan vastaan rangaistuksen.

Kansalaistottelemattomuudessa rikotaan lakia tietoisesti, ja siitä rangaistaan tekijöitä

Uusia tapoja kansalaistottelemattomuudesta on mm. vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen tapaus, jossa hän sai  sakkorangaistuksen ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle. Hän kieltäytyi heinäkuussa 2018 istuuntumasta alas paikalleen Finnairin lennon lähtövalmisteluissa. Teon tarkoitus oli estää lennolla mukana olleen, Suomesta käännytettävän henkilön saattaminen pois Suomesta. Pennanen kuvasi tapahtuman kännykällä jakaen sen someen, tarkoituksena saada muita toimimaan samoin.

Sisäministerin pitää tuntea mielenosoituksen ja kansalaistottelemattomuuden ero. Mielestäni sisäministeri twiitillään hyväksyy elokapinan ja saa muita toimimaan samoin. Ei mene kauan, kun joku ilmastosta huolta kantava nuori jää auton alle. Minä kannan huolta myös ilmastosta, ja nuorista. Tehdään yhdessä ilmastopäätöksiä ja -tekoja, mutta ei mennä kukaan tielle istumaan. Valtuustotalonvaltaus kuullostaisi paremmalta.

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa 22.6.2021

Kuva: lisenssikuva Shutterstock 1524117395 ( Ei lehdistökuva Helsingin tapauksesta)

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close