Sopimuspalokuntatoiminta on osa SOTE-uudistusta

SOTE-uudistuksen tulee näkyä asukkaille parantuneena palveluna. Aluevaalit ovat edessä jo 23.1.2022. Seuraavat pidetään kuntavaalien yhteydessä v 2025.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Muualla maassa alueita on 20. Aluevaltuustot asettavat aluehallituksen ja muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Aluevaltuuston tehtävistä säädetään hyvinvointialueesta annetusta laissa. Aluevaltuusto päättää mm. hyvinvointialueen strategiasta, hallintosäännöstä sekä talousarviosta ja -suunnitelmasta.

Pelastustoimen uudistus on osana nyt tapahtuvaa SOTE-uudistusta.

Pelastustoimi on jatkossakin Pohjois-Savon hyvinvointialueella erillinen rinnakkainen toimiala sosiaali- ja terveystoimen kanssa.

Uudistuksessa ei saa unohtaa sopimuspalokuntatoimintaa. Maassamme on n. 700 henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntaa. Vuosittain koko Suomessa pelastusalalla on n.110 000 hälytystehtävää, joista sopimuspalokunnat osallistuvat n. 70 000 tehtävään. Esim Kuopiossa sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena tai itsenäisesti päällekkäisten tilanteiden aikana. Esimerkiksi Kalajoen metsäpalon sammutukseen osallistui P-Savon alueelta yksi mestari ja 38 sopimuspalokuntalaista.

Pelastustoimen osuus hyvinvointialueen rahoituksesta on n 2,1%.
Sopimuspalokuntatoimintaan kuuluva rahoitus on muutaman promillen luokkaa.

P-Savon hyvinvointialueen rahoitus on n 1018 milj euroa (lähde VVM), josta pelastustoimen osuus on n. 21,3 milj eu. Sopimuspalokuntien kustannukset ovat n 3,6 milj euroa.

On hyvä tietää sopimuspalokunnan arjesta P-Savon alueella. Jos palolentokone havaitsee metsäpalon Rautavaaran korvessa, koneesta ilmoitetaan havintopaikan koordinaatit hätäkeskukseen sekä myös P-Savon pelastuslaitoksen tilannekeskukseen. Hätäkeskuksen hälyttämänä paikan saavuttavat pääsääntöisesti ensimmäisenä sopimushenkilöillä miehitetyt yksiköt. Jos Karttulassa tapahtuu liikenneonnettomuus, Karttulan paloasemalta lähdetään tehtävään viidessä minuutissa. Karttula toimii henkilökohtaisilla sopimuspalokuntalaisilla.

Sopimuspalokunnista on moneen lähtöön, mitä emme osaa ajatellakaan.

Peltosalmen VPK toimii sopimuspalokuntana Pohjois-Savon pelastuslaitokselle 24/7. Yläsavolainen kohtaa heidät monesti erilaisten järjestöjen yleisötapahtumissa ensivaste ja palo-ja pelastusyksikön muodossa. Erilaisten tapahtumien säännöt edellyttävät tällaisen yksikön paikalla oloa. Tälläisiä isoja yleisötapahtumia ovat mm Ravit, Kiuruveden ”Vihreät Niityt”-musiikkitapahtuma, rallit sekä erilaiset moottoripyörä- tai moottorikelkkakisat.

Sopimuspalokuntien kustannusten osuus on 0,35 % koko hyvinvointialueen rahoituksesta. Promilleluokan määrärahat voivat hävitä uusilla suunnittelupöydillä ihan ”pilkkuvirheenä”, ja silloin voidaan menettää ihmishenkiä. Pidetään yhdessä huolta siitä, että aluevaltuustoihin ja tuleviin toimielimiin tulee valituksi myös pelastusalan tuntevaa henkilöstöä.

Julkaistu Iisalmen Sanomissa 24.9 mielipiteen pääkirjoituksena.
Artikkelikuva: Shutterstock lisenssikuva 1721662723

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close