Ystävät pitää huolta toisistansa

Käsittämätön jääkiekon menestyksekäs suomalainen kausi on nyt takana. MM-kultajuhlat olivat Tampereella paikallaan, jotta tavallisen kansan fanit pääsivät jakamaan maailmanmestaruuden tuoman yhteisen tunteen pelaajien kanssa. Seuraavien kotikisojen järjestelyt ovat jo alkaneet Latvian kanssa. Silloin tulee kyllä löytyä fanikatsomo järjellisillä lipun hinnoilla alkusarjasta loppuotteluun asti.

”Ihanaa Leijonat”-juhlahuumassa suurelta yleisöltä jäi kenties taas kerran huomaamatta mestaruuden saavuttamisen yksi suurimmista vaikuttajista. Hän oli Jere Lehtinen, joukkueen General Manager. Minua kosketti, kun pelaajat kultajuhlassa tullessaan esiintymislavalle halasivat Lehtistä. Jere Lehtinen oli joukkueen äiti, viemättä tällä kirjoituksella yhtään Jukka Jalosen ansioita pois mestarijoukkueen valmentajana, sekä väheksymättä yhdenkään pelaajan suoriutumista joukkueen pelitavan toteuttamisessa omalla pelipaikallaan.

Lehtinen osallistui pelaajana viisiin talviolympialaisiin ja neljään MM-kisoihin. Hän oli se pelaaja, joka antoi ratkaisevan syötön Brett Hullin maaliin keväällä 1999, joka ratkaisi Stanley Cupin voiton Dallasille. Lehtinen palkittiin NHL:ssä kahdesti parhaana puolustavana hyökkääjänä, jossa on tunnusmerkit Suomen voittavaan pelitapaan. Lehtisen ura on loistava CV Leijonien General Managerin tehtävään.

General Managerin tehtävä on rakentaa joukkuetta yhdessä päävalmentajan ja koko joukkueenjohdon kanssa. Erityisesti hän osallistuu pelaajatarkkailuun ja seuraa pelaajien otteita ja kehittymistä. Hänen tehtävä on tuntea jokainen pelaaja tarkasti. Kuinka moni kiekkotietäjä olisi ennen kisoja osannut nostaa Joel Armian yhdeksi ratkaisupelaajaksi MM-finaalissa? Ilman Jere Lehtistä, emme juhlisi Valtteri Filppulaa Stanley Cupin, Olympiakullan, ja Maailmamestaruuden voittajana.

Kun Jere Lehtinen aloitti toimessaan, hän lupasi, että Leijonien pelaajista pidetään huolta (IS/6.2.2015). Mielestäni on juuri Lehtisen ansiota, kuinka NHL:n, Sveitsin ja muiden maiden sarjoissa pelaavat on yhdistetty maajoukkueessa leijonaperheeseen ja saatu sitoutumaan päävalmentajan luomaan pelitapaan, ja siten yhteiseen tavoitteiseen. Tämän puutteeseen Ruotsi kaatui jo välierissä.

Meillä kaikilla on Lehtiseltä opittavaa niin pelaajauran kuin managerin toimien kautta. Oppia voidaan ottaa ihan jokaisella työpaikalla. Kun tärkeät asiat halutaan saattaa maaliin, juuri silloin tarvitaan ratkaisusyöttöjä lapaan.

Jotkut haluaisivat jääkiekko hehkutuksen jo päättyvän, kun maailmassa on ahdistavia asioita esillä joka päivä, mutta kyllä meillä on lupa iloita ja ihan juhlia olevamme suomalaisia.

Voi kun koko maassamme olisi MM-kisojen jälkeen yhtenäisempi kansa, jossa Ystävät pitäisivät huolta toisistansa, sillä aiempien vuosien peleistä ja kyyneleistä, aikaan saisi aika monta valtamerta.

Vaikeuksien voittamisessa tarvitaan sitoutumista. Sitoutuminen tekee tavoitteesta yhteisen. Siihen tarvitaan meitä jokaista, eikä ainakaan muutamaan kuukauteen hammasta purren.  

Juttu julkaistu Savon Sanomissa 2.6.2022, sekä
Iisalmen Sanomissa 3.6.2022

Artikkelikuva Jere Lehtisestä: Jääkiekkoliitto, alkuperäisen pystykuvan taustaksi asetettu siniviivaa ja Suomen lipun värejä kuvaava sinivalkoinen tausta

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close