Kuvastaako kansallislaulu kansan sielua?

Russian Anthem`issa, Venäjän kansallislaulussa onOi suuri ja mahtava Neuvostoliitto”-hymnin sävel. Kuinka moni venäläinen voi yhtyä tänä päivänä kansallislaulunsa sanoihin, jossa lauletaan:

”On vapautemme kunniass’ ja isänmaassamme,
liitossa veljeskansojen,
perimässämme kansanviisaudessa!
Kunnia maallemme! Ylpeytemme! ”

Kansallislaulun sanotaan ilmentävän kansan tuntoa, laulun sanat ovat kansan sielu.

Neuvostohymnissä aikanaan laulettiin:
”Niin suuri on Lenin. Hän kirkasti tiemme,
kun aamuun me astuimme myrskyistä yön.
Ja Stalinin johdolla taistoissa,
työssä me nousimme kuntohon sankarityön.”

Stalinin kuoleman jälkeen laulussa ei ollut pitkään aikaan sanoja. Vasta v 1977 muokatut sanat, jossa Stalinin ylistäminen oli poistettu, otettiin käyttöön.

Presidentti Vladimir Putinin ideana oli, että mahtipontiseen, monenlaisia tunteita ja värinöitä nostattavaan Neuvoshymniin tehdään uudet sanat silloista nyky-Venäjää varten (IS 29.11.2000).  Maa oli ollut ilman kansallislaulua Neuvostoliiton kaatumisesta vuodesta 1991 lähtien.

Vuosina 1991–2000 hymnikomitea vastaanotti yli 6000 ehdotettua sanoitusta. Loppujen lopuksi sanat Venäjän kansallislauluun kirjoitti lastenkirjailija  Sergei Mihalkov, joka oli kirjoittanut 1940-luvulla Neuvostoliiton hymniin Josif Stalinin ylistämät sanat. Putin hyväksyi Mihalkovin kirjoittamat uudet sanat 20.12.2000.

Historian tärkein opetus on, että kansakunnat osaisivat tehdä johtopäätöksiä, etteivät sortuisi tekemiinsä virheisiin uudestaan. Stalinin vainoissa ”puhdistettiin kansaa” epäluotettavista henkilöistä siirtämällä heitä miljoonittain vanki- ja pakkotyöleireille. Maatalouden pakkokollektivisoinnin aikaan 1930-luvulla, kun yksityisiä maatiloja otettiin yhteiskunnan haltuun ja perustettiin kolhooseja, sekä valtiontila sovhooseja, kuoli nälkään miljoonia venäläisiä. Veljeskansa ukrainalaisia kuoli nälkään peräti lähes neljä miljoonaa.

Stalin ei ollut koskaan Neuvostoliiton virallinen valtionpäämies, vaan kommunistisen puolueen pääsihteeri. Poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi hän käytti valtioterroria, jossa väkivalta ja sortotoimet kohdistuivat omiin kansalaisiin.

Kun Stalin teki kuolemaa maaliskuussa 1953, paikalla oli valtion johtohenkilöitä, sekä Stalinin henkilääkäri. He tuijottivat toisiaan sanaakaan sanomatta tarkoituksella, ettei lääkärilläkään ollut asiaa tehdä mitään kuolevan johtajan auttamiseksi. Siinä ei laulaa kajautettu sankarillista Neuvostohymniä. Paikalla olijat olivat tajunneet jo jonkin aikaa Stalinin olleen vainoharhainen niin oman kuin veljeskansojen murhauttaja ja parasta maalle olisi hänen kuolemansa.

En yllättyisi yhtään, jos Putin suuruudenhulluudessaan vaatisi piakkoin muutettavaksi Venäjän kansallislaulun sanat. Putin haluaa kollektivisoida valtioita, ja hän on ”äiti Venäjällä” itse puolue, perustuslaki, oikeustoimi ja valtiovalta. Ex-presidentti Dmitri Medvedev näyttää laulavan kansallislauluun jo uusia ehdotuksia. Niissä sanoissa ei ole kunniaa käsitteenä ollenkaan.

Juttu julkaistu Savon Sanomissa 6.7.2022

Kuva: Stalin in 1937, Wikimedia Common:
” Tähän kuvaan ei ole tekijäoikeutta Venäjällä Venäjän federaation 18. joulukuuta 2006 antaman lain 231-FZ 6. artiklan 1. pykälän perusteella, joka on Venäjän federaation IV lakikirjan toimeenpanoasetus.”

.

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close