Venäjällä vain 10 % ikäluokista suorittaa asevelvollisuuden

Asepalveluksessa sotilaat koulutetaan puolustamaan omaa valtiota ja torjumaan infrastruktuuria vastaan kohdistuvat uhkat, sekä käyttämään henkilökohtaista asettaan ja toimimaan joukon osana taistelukentällä. Lisäksi annetaan koulutus niille aseille tai taistelujärjestelmille, joita taistelija joukkonsa osana voi joutua käyttämään.

Suomessa varusmies ampuu rynnäkkökiväärillä ”kovilla” ampumarataolosuhteissa 200 ammusta, sekä sovelletuissa ammunnoissa taistelukentän olosuhteissa vielä lisää. Ampumakoulutuksen omaksuminen yksilön ja joukon osalta todetaan konkreettisesti laskemalla osumat maalitauluista. Psyykkistä kestävyyttä kasvatetaan päivistä viikkoihin kestävissä taisteluharjoituksissa. Venäjän joukoista tiedetään, että Ukrainassa vangiksi jääneitten joukossa on sotilaita, jotka eivät ole ampuneet omalla aseellaan edes kymmentä laukausta, eikä joukon osana toimineet sotilaat ole kaikki osanneet ladata tai käyttää joukkueen käytössä olleita aseita itsenäisesti.

Venäjällä on miehille vuoden kestävä asevelvollisuus, mutta vain hieman yli 10 % kustakin ikäluokasta suorittaa varusmiespalveluksen! Suomessa isoin osa suorittaa
varusmiespalveluksen, sillä kutsunnoissa vapautetaan vain 10 % rauhan ajan palveluksesta. Lisäksi naiset voivat suorittaa asepalveluksen vapaaehtoisesti.

Neuvostoliiton armeijassa oli 5,5 milj. palkkasotilasta ja reserviläisiä peräti 36 milj. Varusmiespalvelus kesti kaksi tai kolme vuotta. Venäjä ilmoittaa liioitellusti asevoimiensa vahvuudeksi reilut 800 000 sotilasta ja reservin kooksi kaksi (2) miljoonaa. Tiedän, että vuonna 2015 ammattisotilaita (kontraktniki) oli ensi kertaa enemmän kuin varusmiehiä: palkattuna sopimuksella palveli 352 000 miestä ja varusmiehenä palveli 297 000. Venäjällä palveluksen voi välttää lahjomalla lääkäreitä tai sotilasviranomaisia. Osa jättää menemättä kutsuntoihin ja ryhtyy piileskelemään viranomaisia. Lähes 200 000 miestä välttelee kutsuntakirjettä.

Nyt Venäjällä järjestetään liikekannallepanoa vapaaehtoisille, joille annetaan n. kuukauden mittainen koulutus, jotta Ukrainassa olevia joukkoja voitaisiin täydentää. Suuria joukkoja ei tuolla menettelyllä saada kasaan, eikä varsinkaan hyökkäämään motivoinutta puolustajaa vastaan, joka osaa käyttää tueksi saamiaan aseita ja asejärjestelmiä.

Suomen sodan ajan vahvuus on n. 280 000 todella koulutettua ja kertausharjoitettua sotilasta, joista jokainen hallitsee niin henkilökohtaisen kuin joukkokohtaisten aseiden ja taistelujärjestelmien käyttämisen.

Saavuttaakseen strategisia tavoitteita, hyökkääjällä tulee olla vähintään koulutettu kolmikertainen ylivoima. Sellaista Venäjällä ei ollut Ukrainaan kertausharjoituskokoonpanoilla hyökätessään, oikeastaan marssiessaan. Eikä se sellaista ylivoimaa saa, eikä pysty nyt kohdistamaan asevoimiensa käyttämistä mitään muuta maata vastaan. Sotilaan kun tulisi levätäkin, ja lepoajaksi sijaiseksi rintamalle tulevan joukon jokaisen jäsenen tulisi olla taistelukentän olosuhteisiin riittävästi koulutettu.

Julkaistu Iisalmen Sanomissa 13.8.2022

Kategoriat YleinenAvainsanat , , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close