Löytyykö syvällisempi yhteistyö?

”Se löytyi” -mediamissio 19.9–16.10, on kristittyjen yhteinen hanke evankeliumin välittämiseksi suomalaisille (Missio2022.fi).

Tiedän monen pitävän tapahtumaa rukousvastauksena. Tänä päivänä monen elämää ahdistaa sota Euroopassa ja uhkakuvat edessä olevasta energia- ja ruokapulasta. Missio haluaa antaa hengellistä ravintoa ja johdattaa kristittyjä puhaltamaan yhteen hiileen, sekä opettaa auttamaan yhteistyössä toinen toisiamme. Missiossa kiinnitetään huomiota myös yksinäisyydestä kärsivien lähimmäisten auttamiseen.

Pohjois-Savosta Se löytyi -missioon osallistuvat Pohjois-Savon ev. lut. Kansanlähetys ry; Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Siilinjärven, Leppävirran, Rautalammen ja Varkauden helluntaiseurakunnat, Iisalmen ja Kuopion vapaakirkot, Kuopion ja Iisalmen adventtiseurakunnat, Kuopion Koti-seurakunta ja Varkauden River Church. Mukana on myös valtakunnallisia yhdistyksiä ja järjestöjä. Listaukseni ei ole täydellinen, mutta en ole täydellinen kristittykään.

Ihmettelen, etteivät mukana ole evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko eivätkä Kuopiosta helluntaiseurakunnat. Toivon, että mission tapahtumiin liityttäisiin sankoin joukoin mukaan vähintään seurakuntalaisten voimin kertomalla tilaisuuksista ja tarjoamalla kyytiapua niihin.

Olen joissakin tilanteissa kuvannut tämän päivän kirkkokuntien ja seurakuntien välistä yhteistyötä seuraavasti: Jos Jeesus tulisi katsastamaan seurakuntia ja lähdettäisiin katselmukselle seurakuntien johtavien henkilöiden kanssa, hän pysäyttäisi meidät jo ensimmäisten seurakuntien rajoilla. Siellä hän kysyisi: ”Kuka ihme on rakentanut nämä piikkilankaesteet seurakuntien välille” Ja jatkaisi: ”Entäpä nämä juoksuhaudat ja poterot, eihän täällä ole yhteyskäytäviä seurakunnasta toiseen ollenkaan!”

Siinä sitten kirkkokuntien piispat ja seurakuntien johtavat pastorit katselisivat savisia kengänkärkiään kypärät päässään, ehkäpä joku jo ajatellen, voisikohan hän pyyhkiä toisen kengät puhtaaksi, kun ne näyttävät omia savisemmille. Kenkien puhdistaminen on vertaukseni siihen, että Jeesus pesi opetuslastensa jalat, ennen kuin hän asetti ehtoollisen.

Missiosta tulee kirkkohistoriallisesti merkittävä tapahtuma. Pystyttäisiinkö Pohjois-Savossa rakentamaan ehtoollisyhteys eri seurakuntien jumalanpalveluksiin niin, että mission aikana ehtoolliselle kutsuttaisiin kirkkoon tai seurakuntaan kuulumista katsomatta?

Kysymykseni käynnistänee teologisen ja sakramentaalisen väittelyn, mutta Raamatussa Jeesus kutsui ehtoolliselle paikalla olevia kaikkia (Matt 26:26–28). Joissakin vapaissa suunnissa jo näin toimitaan.

Jos kuvaamani yhteyskäytävä avattaisiin, löytyisikö myös syvällisempi yhteistyökyvykkyys?

Rauno Taskinen, ev. lut tuomiokirkkoseurakuntalainen

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa 9.9.2022
Tämä teksti on päivitetty mission ajankohtaan, ja olen lisännyt tekstiin:
”Toivon, että mission tapahtumiin liityttäisiin sankoin joukoin mukaan vähintään seurakuntalaisten voimin kertomalla tilaisuuksista ja tarjoamalla kyytiapua niihin.”

Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close