Kuinka kansa kohtelee hallitsijaansa

Koko Britannia pysähtyi kunnioittamaan kuningatar Elisabethia 19.9. hautajaispäivän tilaisuuksissa. Paikalle saapui yli 500 ulkomaista arvovierasta. Kutsua eivät saaneet sotaa käyvän Venäjän, sitä tukevan Valko-Venäjän eikä sotilasjuntan hallitseman Myanmarin johtajat; eikä myöskään Venezuelan, Syyrian ja Afganistanin johtajat, koska Britannia ei ole solminut näihin maihin diplomaattisuhteita (YLE). Valtava määrä kansalaisia oli kokoontunut alueille, mistä kuningattaren arkkua kuljetettiin. Kuningatar Elisabeth puhui maailmalle kuolemansa jälkeenkin, sillä hän oli itse valinnut siunaustilaisuudessa esitettävät Raamatunkohdat.

Toisenlaisen arvon sai Romaniassa itselleen kaiken vallan keskittäneen ja sukulaisiaan suosineen presidentti Nicolae Ceausescun puhe Bukarestissa Palatsiaukiolla 21.12.1989. Kansa ryhtyi huutamaan ”Karpaattien Neron” puheen päälle vastalauseita ja ”Timisoaraa”, jossa sotilaat olivat muutama päivä aiemmin ampuneet mielenosoittajia. Ceausescun kasvot venähtivät epäuskosta Keskuskomitean parvekkeella, kun kansa ei enää hiljentynyt hänen kätensä liikkeestä, eikä komennoistakaan.

Tv-ruudusta näki avustajien ryntäilevän edestakaisin, kunnes suora lähetys katkesi. Paikalle kokoontuneet kansalaiset olivat toteuttaneet ”oman liikekannallepanonsa”. Ceausescut pakenivat helikopterilla Târgovișteen, jossa heidät otettiin kiinni. Ceausescu oli määrännyt armeijan käyttämään voimaa, mutta armeija siirtyi kansan puolelle. Pikaoikeudenkäynnin päätteeksi Ceausescu vaimonsa Elenan kanssa teloitettiin 25.12.1989. Teloitus ja kahden arkun hautaaminen näytettiin tv:ssä.  Ei niinkään valtiolliset hautajaiset.

Putin puhui televisioidun puheensa kansalle varhain 21.9 aamulla. Hän kertoi allekirjoittaneensa asetuksen ”osittaisen liikekannallepanon” käynnistämisestä. Putin perusteli, että Venäjän täytyy ”suojella ihmisiä Ukrainalta vapautetuilla alueilla”. Puolustusministeriö käynnisti toimenpiteet heti (BBC).

Venäjä on ilmoittanut Ukrainan sodassa kaatuneen 5000 sotilasta, kun lännen lähteet kertovat yli kymmenkertaisesta määrästä. Ukrainan vastahyökkäyksessä vangiksi jääneet venäläiset sopimussotilaat ovat kertoneet, että sopimusajan päättymisen jälkeen heitä ei ole päästetty joukosta pois. Osittainen liikekannallepano tarkoittaa ensimmäisenä sitä, etteivät sopimussotilaat pääse joukostaan ollenkaan pois.

Venäjä ilmoittaa saavansa riveihinsä 300 000 aiemmin koulutuksen saanutta. Sotilaana vahvasti epäilen asiaa, koska Venäjän on jo pitänyt palkata vankeja kovalla palkalla sopimussotilaiksi. Menettely kertoo vaikeuksista täydentää sotilaita mistään. Eikä Venäjällä ole tiedostopohjaista järjestelmää, jolla tavoittaisi sotilaskoulutuksen saaneita.

Nyt puolustusministeriön lähettämät henkilöt juoksentelevat kylissä ja kaupunkien osissa ja ottavat henkilöitä kiinni, järjestääkseen heille rintamakoulutusta. Asetta heille tuskin uskalletaan antaa joukkojen kokoontumispaikoilla, kun niiden piiput voivat kääntyä kutsujaansa päin.

Kirjoitus julkaistu Iisalmen Sanomissa 28.9.2022

Kategoriat YleinenAvainsanat ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close