Lapsi ei taidakaan kuulua seksuaaliterveyteen?

Abortin saa jatkossa omasta pyynnöstä 12. raskausviikon loppuun asti ja sen jälkeenkin tietyin edellytyksin yhden lääkärin lausunnolla. Eduskunta hyväksyi aborttilain uudistuksen äänin 125–41, ja lain suomat abortin helpotukset tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Abortin kannattajat oikein iloitsevat, että viimeinkin on lainsäädännössä siirrytty ajantasaiselle 2023-vuosiluvulle. 

Uudistus lähti liikkeelle kansalaisaloitteesta ”Oma tahto”, jossa perusteltiin abortin olevan keskeinen osa naisten kehollista itsemääräämisoikeutta.

Abortti on määritelty osaksi seksuaaliterveyttä. WHO:n mukaan seksuaaliterveys on ”seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila.” Selasin eri kaupunkien seksuaaliterveyspalveluita, ja lähes poikkeuksetta törmäsin pääasiassa kahteen teemaan, ehkäisyyn ja aborttiin. Minun käymillä sivuilla ei löytynyt linkkiäkään asiaan ”isäksi ja äidiksi”, tai ”lapsen syntymä”.

Abortti on vahvasti esillä ehkäisyn rinnalla tavanomaisena seksuaaliterveyden palveluna. Minun mielestäni pitäisi olla tarjolla myös keskustelua ja mielenterveyspalveluja. Kyllä raskauden keskeyttämistä pohtiessa pitäisi olla mahdollista jutella lääkärin kanssa, vaikka sitä ei jatkossa aina vaaditakaan aborttipäätöksen tekemiseen.

Kun kyse on tunturi- tai muuttohaukasta, munan tai pesäpoikasen arvo on sama kuin aikuisen yksilön ohjeellinen arvo. Olisikohan ihminenkin pitänyt asetuksella rauhoittaa, jotta ihmiskehossa syntynyttä elämää kunnioitettaisiin? Linnun munan rikkominen on sentään rangaistava teko.

Miksi kirjoitan asiasta nyt? Siksi, että jokainen vastuullinen henkilö huolehtisi ehkäisystä, jos ei ole suhteessaan toisen kanssa päättänyt tehdä lasta. Asetetaan mieluummin ehkäisyvälineet kunniaan, kuin joudutaan tilanteeseen, jossa pidetään kiinni oman kehon itsemääräämisoikeudesta abortilla.

Kynnys abortin tekemiselle laskettiin nyt niin matalalle, että abortissa ei edes mielletä olevan kysymys omassa kehossa alkaneen uuden ihmiselämän päättämisestä.

1990-luvulla ystäväni vaimo sai keskenmenon. Keskonen oli niin pieni, että hän sopi isän kämmenille. Hänestä tuli täysin terve poika.

Olen ollut paikalla kuuntelemassa aikuisen kertomusta, jonka äiti oman elämänsä epätoivoisimmassa tilanteessa oli menossa klinikalle, jossa hänelle tehtäisiin abortti. Onneksi äiti törmäsi ennen toimenpidettä elämän puolesta puhuvaan terveydenhoitajaan. Melkein roskakoriin joutuneesta syntyikin ihminen, joka sai omalta äidiltään oikeuden elämälleen. 

Kun lapsi katsoo äitiään ja isäänsä silmiin, siinä on mukana viesti kiitoksesta elämän antamisesta. Tiesitkö, että nukkuvan lapsen hengityksen kuunteleminen rauhoittaa mieltä, niin tekee myös nukkuvan lapsen kasvojen katselu.Juttu julkaistu Savon Sanomissa 2.11.2022 ja Iisalmen Sanomissa 11.11.2022.
Tässä juttu Iisalmen Sanomissa julkaistussa muodossa.

Ympäristöministeriön Asetus 9/2002/10§

Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close