Mitä liikekannallepanot Venäjällä kertovat johtamisesta?

Venäjän toteuttamat erilaiset liikekannallepanot vuoden 2022 aikana paljastavat paljon Venäjän sotavoimien suoritus- ja johtamiskyvystä. Ennen 24.2.2022 hyökkäystä Ukrainaan, Venäjä kokosi pitkään joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen ja piti suuria palkkasotilasarmeijan sotaharjoituksia. Mukana oli myös kertausharjoituksiin kutsuttuja sekä varusmiehiä. Kun aseistautuneet sotilasjoukot ylittävät Putinin käskystä toisen valtion rajan, oli kyse sodasta, vaikka johtajat puhuivat erikoisoperaatiosta. Ukrainan hallinto ei paennutkaan, vaan ukrainalaiset puolustautuivat täydellä voimalla, sillä he toteuttivat välittömästi yleisen liikekannallepanon. Mobilisaatiossa Ukrainan armeijaa täydennettiin reservistä pikaisesti palvelukseen kutsutuilla. Ukrainaan hyökkäsi Venäjän armeijan parhaimmat joukot, sillä Ukrainan miehitys ja hallinnon vaihtaminen venäläismieliseen piti hoitaa vuorokausien aikana, mutta Ukraina pystyi torjumaan maahan hyökänneen vihollisen.

Puolustaja yllätti hyökkääjän, ja suuria tappioita kärsinyt Venäjä alkoi haalia joukkoihinsa palkkasotilaita Syyriasta. Venäjän joukoissa oli alusta alkaen yksityisen Wagner palkka-armeijan sotilaita, joita kutsuttiin mukaan mm. eräistä Afrikan valtioista.

Täydentääkseen tappioita kärsineitä joukkojaan Venäjällä julistettiin viime heinäkuussa vapaaehtoinen liikekannallepano. Palvelukseen sanottiin kutsuttavan aiemmin koulutettuja. Heitä värvättiin määräaikaiseen palvelussuhteeseen, sillä rintamajoukossa oli sotilaita, joilla oma alkuperäinen määräaikainen sopimus oli jo päättynyt. Tiedetään, että sotilaiksi kutsuttiin Venäjän lakien vastaisesti jopa vankeja vankiloista. Rintamalta ei päässyt kuitenkaan kuin arkussa pois.

Suomen Sotilas-lehti uutisoi 23.9.2022, että Venäjä oli aloittanut 300 000 reserviläisen osittaisen liikekannallepanon. Se koski vain asepalveluksensa aiemmin suorittaneita reserviläisiä, joilla on tarvittava sotilasammattitaito, ja etusijalla olivat taistelukokemusta omaavat. Maasta poistui viikossa lähes saman verran asevelvollisia, kuin Kremlissä laskettiin saatavan täydennykseksi.

Venäjä on propagandassaan ilmoittanut liikekannallepanojen koskeneen vapaaehtoisia, koska värväykset johtavat palvelusopimuksiin. Vapaaehtoisuus ei ole totta, koska ne kutsuttavat, jotka ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan asepukua, on uhattu ampua.

Brittitiedustelun mukaan Venäjällä on vuoden 2023 budjettiin varattu 143 mrd dollaria asevoimien ja aseteollisuuden kuluihin. Se on 30 % koko valtion taloudesta. Seuraavaksi oligarkkien rahavarat kutsutaan valtion palvelukseen. Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjällä valmistellaan uutta liikekannallepanoa. Nyt rajat on laitettu kiinni asevelvollisten maasta poistumisen estämiseksi.

Raja tulee Venäjälläkin omalle kansalle ja sotilaille valehtelemisessa ja pettämisessä vastaan. Seuraavaksi kutsuttavista löytyy jo se joukko, jotka kääntävät aseensa Kremlin johtoa vastaan, jolloin pääkutsujallekin tulee noutaja.


Juttu

Kirjoitus julkaistu Iisalmen Sanomissa 17.1.2023

Kuva Pixabay

Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close